• MNE
  • ENG
25.April.2019
Atlantski savez Crne Gore u borbi protiv asimetričnih prijetnji

You are here

Home / Atlantski savez Crne Gore u borbi protiv asimetričnih prijetnji

Atlantski savez Crne Gore u borbi protiv asimetričnih prijetnji

Skupština Atlantskog saveza Crne Gore usvojila je na sjednici održanoj 10. oktobra 2017. godine ključne odluke o budućem radu i djelovanju Atlantskog saveza. Donijeta je odluka o redefinisanju misije i vizije djelovanja Atlantskog saveza Crne Gore, koja ima za cilj osnaživanje demokratije, bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu. Izabran je i novi Upravni odbor koji čine prof. dr Igor Lukšić, prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, general John Allen, prof. dr Sharyl Cross i dr Amadeo Watkins. Za predsjednika UO ponovo je izabran dr Savo Kentera.

 

Atlantski savez je proteklih 11 godina kroz projekte i aktivnosti doprinosio izgradnji moderne i demokratkse Crne Gore, čiji je krajnji cilj ostvaren članstvom u NATO 5. juna ove godine. Međutim, obaveze Crne Gore se ne završavaju samim činom članstva.

 

Budući projekti i aktivnosti Atlantskog saveza će se oslanjati na analizu i sagledavanje bezbjednosne politike i trendova vezanih prije svega za region Jugoistočne Evrope kao i Mediterana. Trend tzv. asimetričnih prijetnji s jedne i tehnološkog napretka s druge otvaraju brojna polja aktivnosti i nameće poseban oblik odgovornosti koji podrazumjeva aktivan odnos svih zainteresovanih učesnika procesa.

 

U ostvarivanju ovih ciljeva oslanjamo se na ekspertsku podršku novoformiranog UO, čije će iskustvo i znanje uveliko doprinjeti projektima i aktivnostima koje će Atlantski savez preduzimati u namjeri da postane respektabilna platforma za dijalog i diskusije o ključnim međunarodnim pitanjima.

 

Vizija Atlantskog saveza je da postane vodeći izvor političkih ideja i analiza u Crnoj Gori i regionu.

Share This: