• MNE
  • ENG
21.Maj.2018
Predstavnici Atlantskog saveza Crne Gore na CIRACRESEE konferenciji u Ohridu

You are here

Home / Predstavnici Atlantskog saveza Crne Gore na CIRACRESEE konferenciji u Ohridu

Predstavnici Atlantskog saveza Crne Gore na CIRACRESEE konferenciji u Ohridu

Predstavnici Atlantskog saveza Crne Gore, Vanja Banović, Luka Nešković i Andrija Pejovic prisustvovali su naprednom treningu obuke “Borba protiv ISIS aktivnosti u cilju radikalizacije kroz sajber proctor u regionu Jugoistočne Evrope (CIRACRESEE)”, koji je održan od trećeg do sedmog aprila u hotelu Belvedere u Ohridu, Makedonija. Projekat je nastao u organizaciji Vojne akademije (Makedonija) i Instituta za informacione i komunikacione tehnologije – IICT (Bugarska), pod sponzorstvom NATO programa Nauka za mir i bezbjednost (SPS). Tema programa odnosila se na sprečavanje aktivnosti ISIS na region Jugoistočne Evrope kroz sajber prostor.

 

Konferencija je otvorena govorima u kojima se isticala njena važnost, kao i prijetnja koju ISIS predstavlja ne samo za Jugoistočnu Evropu, već i za globalni poredak. Naglasak je stavljen na sajber mrežu koja je postala glavno oružje ISIS i pomoću koje ova organizacija napada državne organe, korporacije, privatne naloge, sabotira njihov rad i povlači nerijetko povjerljive podatke. Nakon uvoda, eminentni stručnjaci su održali prezentacije u kojima su pružili generalan osvrt na sajber ranjivost kojoj smo svi kao pojedinci izloženi, naglasili nužnost bolje zaštite, osvrnuli se na rodnu komponentu ISIS, odnosno zastupljenost žena u ISIS i njihove motive za pridruživanje ovom radikalnom pokretu. U praktičnom dijelu treninga, pod nazivom “ISIS i upotreba sajber prostora i tehnologije u zemljama Jugoistočne Evrope”, tražilo se efikasno rješenje za prevenciju napada na prostoru Jugoistočne Evrope.

 

Na treningu je zaključeno da je međunarodna, a samim tim i međuregionalna, saradnja ključan faktor za borbu protiv prijetnje koju predstavlja ISIS. U tom cilju, pored saradnje sa međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene Nacije, Evropska unija, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju i NATO potrebno je ostvariti i bliže međudržavne odnose u ovom regionu.

Share This: