Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor izazio je razočaranje što se politika proširenja trenutno ne nalazi visoko na agendi Evropske unije.

Zaista žalim što je Brisel trenutno opterećen drugim problemima, počev od zdravstvene krize, preko Bregzita i drugih problema, pa mu proširenje Unije članstvom zemlja sa Zapadnog Balkana nije prioritet.

Učestvujući na 10. jubilarnom 2BS forumu, Pahor je kazao da bi Brisel donio mudru odluku da odmah unaprijedi pregovore sa zemljama kandidatima sa ovog područja.

Naravno, sve zemlje kandidati treba da urade svoj posao, ima dosta zadataka na agendi koji se moraju ispuniti, ali i Brisel treba da ima konstruktivniji pristup. On je naveo da je za zemlje Zapadnog Balkana obeshrabrujuće ono što se dogodilo sa Republikom Sjevernom Makedonijom.

Ta zemlja je ispunila sve što je od nje traženo, uradili su sve što je trebalo da se uradi, a Evropska unija je zastala”, kazao je on, naglašavjući da je to velika greška koju će biti teško ispraviti. Moj zadatak je da podsjetim moje kolege da se ovo pitanje ne smije zanemariti. On je kazao da bi bilo dobro da EU posmatra ove zemlje kao jedan blok i da ih tako primi u EU.

Predsjednik Republike Sjeverne  Makedonije Stevo Pendarovski  je kazao da se ne usuđuje da prognozira budućnost zemalja Zapadnog Balkana u narednih deset godina, ali da bi volio da svjedoči jednom pozitivnom scenariju koji bi mogao da se dogodi.

Taj pozitivni scenario bi podrazumijevao da se pregovori sa Sjevernom Makedonijom odmah otpočnu, da se pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom odmah ubrzaju, te da se, uz posredovanje Brisela, ubrza djalog Beograda i Prištine, i konačno da se zaleđena država Bosna i Hercegovina deblokira, kazao je Pendarovski.

I z sve što zemlje kandidati treba da urade, a šta treba ispuniti, potrebna je i volja Brisela, kazao je on, upozorivši da je za građane vrlo destimulirajuće kada jedna zemlja poput Sjeverne Makedonije ispuni sve što se od nje traži, a pregovori se odlože. Imamo problem da objasnimo građanima šta se događa.

On je kazao da i pored toga što nova metodologija predviđa da zemlje u pregovorima ne mogu biti blokirane zbog bilaterarnih nesporazuma, Sjeverna Makedonija je baš blokirana ne zbog nekog tekućeg problema, već zbog nekog istorijskog nasljeđa.