Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izrazila je nadu da će Crna Gora ostati čvrsto posvećena NATO alijansi i vrijednostima koje ona promoviše. Govoreći na jubilarnom 10. 2BS forumu, ona je naglasila nadu da će nova vlast graditi integrisanu i sigurnu Crnu Goru, da će ostati snažno posvećena NATO-u i da će dijeliti vrijednosti koje Alijansa promoviše.
Da bi Crna Gora ostala takva, neophodna je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nezavisno pravosuđe i jako je raduje što je nova Vlada proglasila nultu stopu tolerancije na korupciju.
To su neprijatelji društva, kazala je ona, dodajući da bezbjednost zavisi od načina borbe sa prijetnjama sa kojima se društvo suočava.Kao posebnu opasnost Rajnke je ukazala na sveprisutnost dezinformacija i lažnih vijesti, pozivajući da se ta opasnost shvati jako ozbiljno, jer je to način sprječavanja haosa koje takve informacije nastoje da izazovu. Podsjećajući na cijeli niz partnerskih projekata koje su Crna Gora i SAD zajednički realizovale, ona je kazala da partnerstvo dvije zemlje počiva na zajedničkim vrijednostima i da je Crna Gora od obnove nezavisnosti sebe potvrdila kao pouzdanog partnera SAD-a, a sada i NATO-a. Američka ambasadorka je posebno istakla značaj uloge koju je Vojska Crne Gore imala u zajedničkim mirovnim misijma, posebno onoj u Afganistanu u kojoj je učestvovalo 30 odsto crnogorskog vojnog kadra.
Posljednji značajan projekat koji smo zajednički realizovali je obuka protiv sajber terorizma, izuzetno velike opasnosti koja nam svima prijeti.
Takav angažman pokazuje da u NATO-u nema velikih i malih partnera, postoje jednake članice koje zajednički nastoje da se suprotstave svemu što podriva zajedničke vrijednosti. Rajnke je posebno upozorila na opasnosti koje dolaze od Rusije i Kine, njihovog naoružanja, i jačanja njihovih opresivnih režima koji, kako ističe, ugrožavaju opštu sigurnost.
Kina ulaže svuda, pa i ovdje , u velike infrastrukturne projekte, i pitanje je politike da li ćemo im dozvoliti, rekla je ona.
Suočeni sa složenim opasnostima moramo aktivno sarađivati i držati se zajedno, poručila je američka ambasadorka.
Rajnke se posebno zahvalila Atlantskom savezu Crne Gore koji je , tokom cijelog minulog desetljeća promovisao i strasno se zalagao da evro-atlanske vrijednosti postanu prihvaćene u Crnoj Gori.