Atlantski savez Crne Gore predstavlja drugi po redu Bezbjednosni izvještaj za Zapadni Balkan kao sveobuhvatan pregled geopolitičkih prilika i bezbjednosnih izazova koji se tiču nacionalne, regionalne i globalne bezbjednosti, a imaju snažne implikacije na region Zapadnog Balkana. Izvještaj ima za cilj da dodatno podstakne diskusiju o ključnim elementima bezbjednosne situacije na prostoru Zapadnog Balkana i da sagleda kako se različiti globalni geopolitički izazovi reflektuju na region. Izvještaj istovremeno predstavlja i uvod u godišnju konferenciju 2BS Forum u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, na kojoj će se razgovarati o brojnim bezbjednosnim pitanjima prepoznatim u ovoj publikaciji.

Svjedoci smo kako se bezbjednosni izazovi u svijetu i regionu nadovezuju u rastući talas kriza koje se međusobno pojačavaju. U uslovima rata u Evropi i prijetnje od velikog vojnog sukoba, Atlantski savez Crne Gore, sa svojim 16-ogodišnjim iskustvom, smatra neophodnim kreiranje izvještaja koji za fokus analize ima Zapadni Balkan, kao region koji se našao u središtu rastuće geopolitičke konkurencije i gdje se nanovo manifestuju i sudaraju interesi različitih spoljnih aktera, koji širenjem svog uticaja nastoje ostvariti svoje geopolitičke aspiracije. Izvještaj analizira geopolitičke prilike i globalne promjene moći, efekte rata u Ukrajini, ulogu i značaj NATO uslijed novih i narastajućih bezbjednosnih izazova koji neminovno utiču na region Zapadnog Balkana, zatim ulogu EU i perspektivu članstva, kao i prisustvo, uticaj i ulogu nedemokratskih spoljnih aktera (država) u ovom regionu.

Takođe, Izvještaj u odnosu na prošlogodišnje izdanje daje pregled i analizira izmjenjene političke, bezbjednosne i ekonomske prilike u svakoj od šest zemalja na prostoru Zapadnog Balkana. Na kraju, Izvještaj nudi pregled konkretnih preporuka kako za regionalne, tako i za donosioce odluka na Zapadu u cilju kreiranja zajedničke vizije regiona zasnovane na podršci reformama i konkretnim rezultatima koji, u krajnjem, treba da doprinesu stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

Kompletan izvještaj možete pogledati i preuzeti OVDJE.