2BS Forum, jedan od najznačajnijih političko-bezbjednosnih konferencija u Jugoistočnoj Evropi u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, biće održan 10. i 11. decembra u inovativnom formatu.

Ove godine obilježavamo deset godina od uspostavljanja 2BS Foruma a time i deceniju posvećenosti razvoju i unapređenju demokratije i bezbjednosti u Crnoj Gori.

U izuzetnim uslovima pogođenosti pandemijom COVID-19, koja predstavlja snažnu društvenu i globalnu promjenu s dalekosežnim posljedicama, vjerujemo kako 2BS Forum predstavlja izuzetnu priliku i potrebu za diskusiju o izazovima koje će ova kriza imata za Crnu Goru, region i svijet u narednoj deceniji.

Prilagođavajući se uslovima i uz poštovanje mjera Nacionalnog koordinaciong tijela za zarazne bolesti Crne Gore, 2BS Forum će ove godine biti organizovan u kombinovanom formatu koji podrazumijeva organizaciju događaja sa prisustvom najprominentnijih učesnika iz Crne Gore na licu mjesta, uz poštovanje ograničenja i mjera za organizaciju događaja u zatvorenom prostoru. Osim toga planirano je i uključenje govornika iz inostranstva i svih zainteresovanih učesnika putem onlajn platformi.

U fokusu desetog 2BS Foruma će biti širok spektar tema koje predstavljaju izazov za trenutni regionalni i globalni bezbjednosni okvir i  stvaraju potrebu širom evroatlantske zajednice za ponovnim analiziranjem i pokretanjem zajedničkih ciljeva  i nastojanja kako bi se dodatno ojačala i obezbijedila održiva i prosperitetna budućnost u našem regionu, ali i u Evropi.

Forum će poslužiti kao prilika da se pronađu najbolji pristupi za gorenavedene ciljeve kroz nekoliko tema:

  • Zapadni Balkan: Kako dalje u post-pandemijskom svijetu?
  • Geopolitika COVID-19 i budućnost globalnog liderstva
  • #NATO2030: novi bezbjednosni izazovi i nove granice
  • Vanjska politika SAD nakon predsjedničkih izbora 2020. godine
  • Digitalna dijeta istine i svi ukusni zalogaji dezinformisanja
  • Pogled u budućnost: svijet, Evropa i Zapadni Balkan 2030. godine

Označite datum u vašim kalendarima i pratite nas za više informacija o novom formatu i o tome kako da nam se pridružite!