The Atlantic Council of Montenegro is pleased to announce that it will be part of the consortium of partners implementing the project “Polish Experience in Combating Disinformation – Inspirations for the Western Balkans”.

Evropski centar Univerziteta u Varšavi, kao lider projekta i Centar za međunarodne odnose, zajedno sa Univerzitetom Donja Gorica i ostalim partnerskim institucijama, dobio je prestižni MFA grant u okviru poziva “Javna diplomatija 2023” za sprovođenje projekta. Ovaj projekat okuplja više partnerskih institucija, uključujući Univerzitet Sv. “Kliment Ohridski” – Bitola; Univerzitet Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju; Institut za istraživanje i evropske studije (IRES – NVO – Sjeverna Makedonija); Atlantski savjet Crne Gore, kao i Univerzitet Donja Gorica. Glavni partner u Poljskoj je Centar za međunarodne odnose.

Ključni cilj projekta je suprotstavljanje ruskim dezinformacijama o ratu u Ukrajini, uključujući i klevete protiv Poljske, kao jedne od ključnih država koje podržavaju Ukrajinu, kroz aktivnu komunikaciju i saradnju sa akterima iz balkanskih država zasnovanu na činjenicama. Bitan element projekta biće otkrivanje i analiza ruskih pokušaja dezinformisanja u vezi sa napadima na Ukrajinu koji se sprovode na Zapadnom Balkanu, posebno u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Projektne aktivnosti usmjerene su ka glavnim kreatorima stavova – akademcima, NVO i novinarima te dvije države.

Projekat uključuje organizaciju radionice u Crnoj Gori, konferencije i seminara u Sjevernoj Makedoniji, konferecije u Varšavi, objavljivanje knjige, kao i nekoliko vebinara i podkasta.