Ponedeljak, 28. Jun

16:00 – 17:30h (CEST) | 10:00– 11:30 (EDT)                                                                                                                                                                                                                          

Onlajn događaj

Atlantski savez Crne Gore sa zadovoljstvom vas poziva na javni virtuelni događaj na temu NATO samit 2021-zaključci i implikacije za Zapadni Balkan koji će se održati 28. juna 2021. od 16 do 17:30 časova (CEST)/od 10 do 11:30 časova (EDT). Ovaj događaj je dio projekta koji se realizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (Njemačkog Maršalovog fonda) i Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) i prvi od pet u Seriji onlajn razgovora koji će biti organizovani u cilju podrške i podsticanja diskusija o miru, bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

Kovid-19 pandemija koja je obilježila 2020. godinu, ali i 2021.godinu i njene posljedice čije ćemo posljedice osjećati i u narednih nekoliko godina, dokazale su nam koliko su neke zemlje, i svijet uopšte, slabe i nespremne za bilo koji budući zdravstveni ili biološki rizik. Političke, ekonomske i socijalne implikacije pandemije korona virusa, zajedno sa novom administracijom Bijele kuće i pomjeranjem centra globalne moći koji podrazumijeva snažniji geopolitički uticaj autoritarnih režima Rusije i Kine i pokušaj Evrope da se prilagodi promjenama u međunarodnom poretku, odražavaju se i u diskusijama o transatlantskim politikama. Sve glasniji zahtjevi za saradnju u rješavanju izazova poput klimatskih promjena i digitalnih i tehnoloških transformacija koje nesumnjivo utiču na odbranu i bezbjednost, određuju i oblikuju transatlantski dijalog. Na nedavno održanom NATO samitu zemlje saveznice imale su priliku da diskutuju o prethodno pomenutim temama, da učvrste transatlantske veze, kao i da razgovaraju o Inicijativi NATO 2030 i o načinima na koje bi trebalo da NATO ide dalje i da se prilagodi izazovima i prijetnjama u predstojećoj deceniji.  Završna deklaracija sa 79 tačaka sa ovogodišnjeg samita, u poređenju sa deklaracijom sa samita iz 2019. godine koja je imala svega 9 tačaka, jasan je pokazatelj posvećenosti zemalja saveznica transatlantizmu.

Dešavanja u svijetu se neizbježno odražavaju i na regionalnoj i nacionalnoj sceni. Zemlje Zapadnog Balkana sve više pokazuju karakteristike i slabosti nerazvijenih demokratija koje ostavljaju prostor autokratijama, nekadašnjim političkim platformama za rat i konflikte, za oživljavanje retrogradnih ideja koje su u direktnom sukobu sa idejom evroatlantizma. U ovakvim okolnostima, fraza koja opisuje Zapadni Balkan kao meki stomak Evrope i evroatlantizma je nažalost ponovo postala aktuelna, kao i kreiranje događaja i odnosa u cilju destibilizacije i razbijanja jedinstva NATO i EU. Crna Gora ove godine obilježava četvrtu godišnjicu članstva u NATO, Makedonija prvu, a Srbija i BiH obilježavaju 15 godina od pridruživanja programu Partnerstvo za mir (PfP), međutim, šta to znači u današnjem svijetu i okolnostima koji su u velikoj mjeri obilježeni političkim takmičenjem na nacionalnim scenama? Dok prisustvo i uticaj Rusije i Kine u regionu postaje sve vidljivije, postavlja se pitanja da li će Zapadni Balkan postati kolateralna šteta geopolitičkih previranja.

Serijom onlajn razgovora Atlantski savez Crne Gore želi da razmotri zaključke NATO samita, sličnosti i trenutnu podijeljenost u stavovima zemalja saveznica o tome koga NATO treba da posmatra kao najvećeg protivnika, kao i o adaptaciji izazovima i prijetnjama u prethodnoj deceniji. To će ujedno biti i prilika za razmatranje jačanja negativnih pojava u regionu poput rastućeg nacionalizma i autoritarnosti, slabljenja demokratije, i sve jačih uticaja Rusije i Kine koji bi mogli da dovedu do značajne destabilizacije regiona i usporavanja puta Zapadnog Balkana ka EU i NATO.

PREGLED GLAVNIH TAČAKA DISKUSIJE:

 

Zaključci NATO samita i jedinstvo i/ili podijeljenost saveznica

  • NATO 2030 agenda, adaptacija i novi izazovi
  • NATO i EU odbrambena politika
  • Stav NATO prema Rusiji i Kini
  • Šta osnaživanje evroatlantskih veza znači za Zapadni Balkan­?

GOVORNICI:

Ranko Krivokapić, potpredsjednik ASCG

Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatske

Bendžamin Hadad, direktor Centra za Evropu Atlantskog saveza SAD

Stefano Stefanini, bivši stalni predstavnik Italije pri NATO, direktor odsjeka u Briselu kompanije Project Associates

 

MODERATOR:

Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore