EU glavni strateški partner i investitor na Zapadnom Balkanu

Crna Gora nije daleko od datuma pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik dodajući da crnogorski političari treba da pokažu da su spremni da iznesu reforme.

“Neće biti problema da Crna Gora uđe u Uniju, ako uradi sve što treba da uradi. Ta država je otvorila mnogo poglavlja, ali sada treba da ih zatvori”, rekao je Bilčik na 2BS forumu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu.

On je kazao da nije bilo dovoljno fundamentalnog napretka, koji je bio potreban za zatvaranje poglavlja.

“To je zabrinutost koju dijelimo i o čemu ćemo pričati u Strazburu, prilikom diskusije o paketu proširenja”, rekao je Bilčik.

On je naveo da je najvažnije da Crna Gora pokaže da njene institucije funkcionišu, dodajući da je Unija tu da pomogne.

“Međutm, mora da postoji jasan osjećaj smisla, važno je da želja za integracijom bude u srži svega”, kazao je Bilčik. On je kazao da, u Uniji, integraciju tretiraju kao maraton. “Reforme su dio maratona u kojem treba dobro trčati. Zato crnogorski političari treba da pokažu da su spremni da iznesu reforme. To se odnosi i na vlast i opoziciju, ali i na cijelo društvo”, naveo je Bilčik.

On je naveo da treba osvijestiti da će reforme biti teške za sprovođenje, kao i da pitanja u pogledu reformi ne smiju biti predmet neslaganja i konflikata. “Kao veliki simpatizer Crne Gore, želio bih da vidim da se stvari kreću u dobrom pravcu. Spremni smo da pomognemo na svaki mogući način”, rekao je Bilčik.

On je poručio da ne postoji država koja je bliza integracijama nego Crna Gora, kao i da to treba da se relfektuje u svim javnim diskusijama.

Bilčik je ocijenio da je budućnost u rukama političara Crne Gore ali i Evropske unije.

“Uvijek pomno pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu. Mi smo i dalje glavni strateški partner investitor i ne želimo da budemo skrajnuti od drugih zemalja, tu naročito mislim na Rusiju”, naveo je Bilčik.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović je naveo da, nakon pada Berlinskog zida, sve zemlje istočnog bloka su deklarisale svoju pro-zapadnu orjentaciju.

“To je uradila i većina zemalja regiona Zapadnog Balkana. Mi idemo ka evropskim integracijama, ne zato što ja to želim već zato što to zeli cijelo društvo”, rekao je Radulović.

On je naveo da se kurs Crne Gore ne mijenja, bez obzira na promjenu vlasti.

“Ne mislim da je Balkan bure baruta, niti da je Crna Gora fitilj na tom buretu. Spoljna politika ove države ostala je ista. Još smo pouzdan i kredibilan NATO partner”, istakao je Radulović.

On je rekao da se aktuelna Vlada bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su, kako je ocijenio, jednako opasni za stabilnost i bezbijednost koliko i radikalizacija.

On je naveo da zna da na putu ka Evropskoj uniji nema prečica, dodajući da bi Evropljani trebalo da se fokusiraju na djela, ne na riječi.

“Evropljani moraju da budu asertviniji kada je riječ o našoj putanji ka Uniji. Nakon 30 godina, promijenili smo vlast i normalno je da se očekuje malo zastoja, prije nego krenemo u pravom smjeru”, zaključio je Radulović.

Na panelu je govorio i ministar sigurnost Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić. On je istakao da je činjenica da postoje idologije i politike koje se bore za teritorije na Balkanu, ali da takođe moramo priznati da naše zemlje gube mlade ljude.

Cikotić je naveo da neophodna veća odgovornost državnih lidera, posebno prema građanima i državi. Prema njegovim riječima vidljiv je gubitak povjerenja u državne lidere kod građana zapadnog balkana.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da tendencije da određene komšijske zemlje oduzmu dio teritorije Bsone i Hercegovine je formula koja se ponavlja kroz istoriju, a koja nikada nije bila tačna.

Cikotić smatra da ideja Srpskog sveta ili Velike Srbije je poziv za novu krizu, destabilizaciju, i novo sieljavanje ljudi sa ovog prostora.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
EU glavni strateški partner i investitor na Zapadnom Balkanu
Prijavite se na Newsletter