Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG

Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili su u sklopu svoje posjete Crnoj Gori i Atlantski savez Crne Gore (ASCG), a sastanak je imao za cilj jačanje bilateralne saradnje i razmatranje ključnih pitanja koja se tiču političke, društvene i bezbjednosne situacije u našoj zemlji. 

Češku delegaciju predvodili su češki ministar saobraćaja Martin Kupka i ambasadorka Češke Republike u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, a sa njima su razgovarali predsjednica upravnog odbora Atlantskog saveza Crne Gore prof. dr Milica Pejanović-Đurišić i izvršna direktorica ASCG Azra Karastanović. 

Tokom sastanka bilo je riječi o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Crnoj Gori, uključujući izazove sa kojima se suočava Crna Gora kao članica NATO. Istaknuti su i bezbjednosni izazovi i perspektive za napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, a obje strane su istakle značaj kontinuiranih reformi i prilagođavanja evropskim standardima.

Razgovarano je o rastućim prijetnjama od stranog malignog uticaja, uključujući dezinformacije, propagandu i sajber napade. Zajednički je naglašena potreba za jačanjem otpornosti društva, te za međunarodnom saradnjom na polju sajber bezbjednosti. 

Predstavnici delegacije su se tokom posjete Atlantskom savezu Crne Gore upoznali i sa  djelovanjem Digitalnog forenzičkog centra (DFC) i kontinuiranim aktivnostima DFC-a na suzbijanju dezinformacija, propagande i stranog malignog uticaja u Crnoj Gori.

Na kraju sastanka dogovoreno je intenziviranje komunikacije i ostvarenje potencijalne saradnje na zajedničkim ciljevima, kao i povezivanje i čvršća saradnja sa eminentnim think tank organizacijama iz Češke koje dijele vrijednosti Atlantskog saveza Crne Gore, što bi doprinijelo razmjeni znanja i iskustava te jačanju bilateralnih odnosa.

Podijelite na:

Povezani članci

7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili Atlantski savez Crne Gore, razgovarali o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Crnoj Gori i upoznali se sa radom DFC-a
Čestitka povodom Dana Europe
Atlantski savez Crne Gore povodom Dana Evrope poziva na posvećenost spoljnoj politici EU i evropskim principima
Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Ambasadorka Italije razgovarala sa članovima YATA Monte...
Članovi Ogranizacije mladih Atlanskog saveza Crne Gore – YATA Montenegro sastali su se prošle sedmice sa Nj. E. Andreinom Marsellom, ambasadorkom Italije u Crnoj Gori
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG
Prijavite se na Newsletter