Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG

Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili su u sklopu svoje posjete Crnoj Gori i Atlantski savez Crne Gore (ASCG), a sastanak je imao za cilj jačanje bilateralne saradnje i razmatranje ključnih pitanja koja se tiču političke, društvene i bezbjednosne situacije u našoj zemlji. 

Češku delegaciju predvodili su češki ministar saobraćaja Martin Kupka i ambasadorka Češke Republike u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, a sa njima su razgovarali predsjednica upravnog odbora Atlantskog saveza Crne Gore prof. dr Milica Pejanović-Đurišić i izvršna direktorica ASCG Azra Karastanović. 

Tokom sastanka bilo je riječi o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Crnoj Gori, uključujući izazove sa kojima se suočava Crna Gora kao članica NATO. Istaknuti su i bezbjednosni izazovi i perspektive za napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, a obje strane su istakle značaj kontinuiranih reformi i prilagođavanja evropskim standardima.

Razgovarano je o rastućim prijetnjama od stranog malignog uticaja, uključujući dezinformacije, propagandu i sajber napade. Zajednički je naglašena potreba za jačanjem otpornosti društva, te za međunarodnom saradnjom na polju sajber bezbjednosti. 

Predstavnici delegacije su se tokom posjete Atlantskom savezu Crne Gore upoznali i sa  djelovanjem Digitalnog forenzičkog centra (DFC) i kontinuiranim aktivnostima DFC-a na suzbijanju dezinformacija, propagande i stranog malignog uticaja u Crnoj Gori.

Na kraju sastanka dogovoreno je intenziviranje komunikacije i ostvarenje potencijalne saradnje na zajedničkim ciljevima, kao i povezivanje i čvršća saradnja sa eminentnim think tank organizacijama iz Češke koje dijele vrijednosti Atlantskog saveza Crne Gore, što bi doprinijelo razmjeni znanja i iskustava te jačanju bilateralnih odnosa.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG
Prijavite se na Newsletter