Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija

Atlantski savez Crne Gore dio je konzorcijuma koji će implementirati projekat “Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan”.

Evropski centar Univerziteta u Varšavi, kao lider projekta i Centar za međunarodne odnose, zajedno sa Univerzitetom Donja Gorica i ostalim partnerskim institucijama, dobio je prestižni MFA grant u okviru poziva “Javna diplomatija 2023” za sprovođenje projekta. Ovaj projekat okuplja više partnerskih institucija, uključujući Univerzitet Sv. “Kliment Ohridski” – Bitola; Univerzitet Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju; Institut za istraživanje i evropske studije (IRES – NVO – Sjeverna Makedonija); Atlantski savez Crne Gore, kao i Univerzitet Donja Gorica. Glavni partner u Poljskoj je Centar za međunarodne odnose.

Ključni cilj projekta je suprotstavljanje ruskim dezinformacijama o ratu u Ukrajini, uključujući i klevete protiv Poljske, kao jedne od ključnih država koje podržavaju Ukrajinu, kroz aktivnu komunikaciju i saradnju sa akterima iz balkanskih država zasnovanu na činjenicama. Bitan element projekta biće otkrivanje i analiza ruskih pokušaja dezinformisanja u vezi sa napadima na Ukrajinu koji se sprovode na Zapadnom Balkanu, posebno u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Projektne aktivnosti usmjerene su ka glavnim kreatorima stavova – akademcima, NVO i novinarima te dvije države.

Projekat uključuje organizaciju radionice u Crnoj Gori, konferencije i seminara u Sjevernoj Makedoniji, konferecije u Varšavi, objavljivanje knjige, kao i nekoliko vebinara i podkasta.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija
Prijavite se na Newsletter