Crna Gora okrenuta zapadu i zapadnim vrijednostima

Crna Gora mora biti okrenuta Zapadu i zapadanim vrijednostima, poručio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera na seminaru “EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju” koji je organizvao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore.


Kentera je istakao da je Kina iskoristila sporu reakciju Evropske unije i vrlo vještom diplomatijom se predstavila kao spasilac i to ne samo na Zapadnom Balkanu već i mnogo šire.
On je tokom seminara upozorio da moramo biti vrlo obazriva i da ne smijemo zanemariti ulogu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije ne samo tokom pandemije COVID-19 i već i u svim drugim situacijama.
Kina ne koristi COVID-19 krizu i infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu radi zemalja regiona, već radi ulaska u Evropu i sopstvenog pozicioniranja unutar Evropske Unije, istakao je Kentera.
Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore je dodao da Amerika i Evropska unija moraju imati mehanizme da brže reaguju. Ako oni ne budu prisutni na Zapadnom Balkanu onda niko nema pravo da se ljuti ako Kina, Rusija ili neko treći preuzme ovaj dio Zapadnog Balkana, istakao je Kentera.


Što se tiče buduće saradnje između Crne Gore i Kine, Crna Gora mora da gleda ono što je u njenom interesu ne ugrožavajući njen put prema Evropskoj uniji, zaključio je predjsednik Atlantskog saveza Crne Gore .

Podijelite na:

Povezani članci

Atlantski savez Crne Gore obilježava 18. rođendan
Atlantski savez Crne Gore danas obilježava 18. godina od osnivanja, a u posljednje gotovo dvije decenije postao je neizostavan akter u promociji euroatlantskih vrijednosti
Reagovanje na izjavu premijera Spajića o 2BS Forumu
Žalimo što premijer Spajić nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori
2BS Forum 2024: Panel "Svijet SAD"
Dok se svijet suočava sa sve kompleksnijim izazovima, nastavak dijaloga i saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope postaje važniji nego ikad
2BS Forum 2024: Panel "Saveznički svijet"
Sa rastućim izazovima na istočnim granicama i sve većom ulogom Evrope u globalnoj sigurnosti, postaje očigledno da su strateška autonomija, jedinstvo unutar NATO-a i povećanje vojnih ulaganja ključni ...
2BS Forum 2024: Pogled nazad, pogled naprijed – budućno...
Crna Gora je u sjajnoj poziciji i mogla bi biti prva naredna država u redu za proširenje, stav je bivšeg slovenačkog predsjednika Borisa Pahora. Sa druge strane, bivši crnogorski predsjednik Milo Đuka...
2BS Forum 2024: In the Spotlight - general Roling
Roling: NATO-u je potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori, ostajemo posvećeni Balkanu
Crna Gora okrenuta zapadu i zapadnim vrijednostima
Prijavite se na Newsletter