2BS Forum 2024: Otvaranje konferencije 

Crnogorsko društvo izloženo je ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularnim i evropskim vrijednostima, a na račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije. To je na otvaranju 14. 2BS Foruma poručila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, Milica Pejanović-Đurišić.

Pejanović-Đurišić smatra da se Crna Gora, kao članica NATO i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost. 

„U zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme“, smatra Pejanović-Đurišić.  

Tema ovogodišnjeg Foruma – World in Disorder: Turning Adversity into Opportunity – najbolje oslikava našu stvarnost, kaže Pejanović-Đurišić.

„Na globalnom nivou, suočavamo se sa velikim promjenama, uslovljenim kako ratovima koji se vode na evropskom kontinentu i na Bliskom Istoku tako i ostalim brojnim, a manje vidljivim, konfliktima u svijetu, što sve zahtijeva brzo prilagođavanje i čvršću saradnju transatlantskih partnera“, rekla je Pejanović-Đurišić.

S druge strane, dodaje ona, već dobro poznati regionalni izazovi ponovo dobijaju na intenzitetu i predstavljaju značajno opterećenje za Zapadni Balkan, usporavajući napredak u evropskim integracijama, pa i ukupan razvoj.

„Evropa se suočava s jednim od najsloženijih perioda u novijoj istoriji. Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, a njeni efekti se jednako snažno osjećaju kao i na početku rata. Nećemo prestati da ponavljamo da ovaj sukob nije samo vojna konfrontacija, već predstavlja i direktan izazov posthladnoratovskom međunarodnom poretku i temeljnim principima međunarodnog prava. Ukrajinski otpor zato je postao simbol globalne borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake nezavisne države na svijetu, ali i odbranu demokratskih vrijednosti od totalitarnih tendencija“, istakla je Pejanović-Đurišić. 

Pejanović-Đurišić smatra da propaganda i dezinformacione kampanje, koje iz Moskve često dolaze preko Beograda i Banjaluke, ciljaju na destabilizaciju regiona, raspirivanje međuetničkih tenzija i usporavanje evropskih integracija. S druge strane, kineski ekonomski uticaj ostaje dio geopolitičkog pritiska koji dodatno komplikuje regionalnu dinamiku.

„Za Crnu Goru, ove tendencije znače da moramo biti oprezniji nego ikad. Kao članica NATO-a i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, naša zemlja se nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost. U zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se  dozvoliti zanemarivanje  izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme“, navodi Pejanović-Đurišić. 

Politička polarizacija, etnonacionalizam i ranjivost na strani maligni uticaj predstavljaju, dodaje ona, mnogo ozbiljnije prijetnje našem demokratskom razvoju i napretku ka punoj integraciji u evropske strukture nego što su sa domaćih najviših adresa spremni da to prepoznaju i saglasno tome izvrše potrebna prilagođavanja javnih politika. 

„Ne treba posebno ilustrovati činjenicu da je crnogorsko društvo izloženo ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularinim, evropskim vrijednostima, a na račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije, čime se posljedično ugrožava stabilnost sistema u svim njegovim segmentima“, ocijenila je Pejanović-Đurišić. 

Prema mišljenju Pejanović-Đurišić, ovi izazovi nijesu nepremostivi, već predstavljaju  priliku da se ojačaju institucije, unaprijede procesi i pokaže otpornost našeg građanskog društva. 

„Put ka EU, iako izazovan, mora da ostane strateški cilj i ključni faktor unutrašnje kohezije  i  stabilnosti. Atlantski savez Crne Gore, kao jedan od vodećih zagovornika evroatlantskih vrijednosti u zemlji, nastaviće da bude partner  svima koji rade na jačanju ovih procesa. U tom smislu se nadam da i iskazana podrška Vlade Crne Gore ne samo Forumu već i održavanju strateškog dijaloga nakon Foruma znači spremnost da se prevaziđe zastoj u promovisanju i usvajanju evroatlantskih vrijednosti i principa“, zaključila je Pejanović-Đurišić, dodajući da 2BS Forum igra neprocjenjivu ulogu u jačanju partnerstva između Crne Gore i međunarodnih institucija, poput NATO-a i Evropske unije, te u promovisanju interesa Crne Gore na međunarodnoj sceni. 

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručila je da u potpunosti podržavaju dalji napredak u regionalnoj ekonomskoj i bezbjednosnoj saradnji, posebno u naporima Crne Gore ka evropskim integracijama. 

„Međutim, identitetska politika, koju podstiču i manipulišu zlonamjerni akteri i njihovi proksiji, stvara klimu podjela koja bi mogla da hendikepira ovu zemlju, ali i svaku drugu zemlju u kojoj svi pripadnici različitih grupa nijesu poštovani i prihvaćeni“, poručila je Rajnke na otvaranju 14. 2BS Foruma u Budvi. 

Prema njenim riječima, moć istinskog pomirenja je u rukama naroda. 

„Svaki građanin ima moć poštovanja, tolerancije, inkluzije i praštanja, kao i sposobnost da odbije provokacije. Širenje tolerancije, praštanja i poštovanja jedan su od glavnih ključeva za otključavanje sigurne i mirne budućnosti“, zaključila je Rajnke. 

Podijelite na:

Povezani članci

Atlantski savez Crne Gore obilježava 18. rođendan
Atlantski savez Crne Gore danas obilježava 18. godina od osnivanja, a u posljednje gotovo dvije decenije postao je neizostavan akter u promociji euroatlantskih vrijednosti
Reagovanje na izjavu premijera Spajića o 2BS Forumu
Žalimo što premijer Spajić nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori
2BS Forum 2024: Panel "Svijet SAD"
Dok se svijet suočava sa sve kompleksnijim izazovima, nastavak dijaloga i saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope postaje važniji nego ikad
2BS Forum 2024: Panel "Saveznički svijet"
Sa rastućim izazovima na istočnim granicama i sve većom ulogom Evrope u globalnoj sigurnosti, postaje očigledno da su strateška autonomija, jedinstvo unutar NATO-a i povećanje vojnih ulaganja ključni ...
2BS Forum 2024: Pogled nazad, pogled naprijed – budućno...
Crna Gora je u sjajnoj poziciji i mogla bi biti prva naredna država u redu za proširenje, stav je bivšeg slovenačkog predsjednika Borisa Pahora. Sa druge strane, bivši crnogorski predsjednik Milo Đuka...
2BS Forum 2024: In the Spotlight - general Roling
Roling: NATO-u je potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori, ostajemo posvećeni Balkanu
2BS Forum 2024: Otvaranje konferencije 
Prijavite se na Newsletter