Saopštenje za medije povodom ruske invazije na Ukrajinu

Atlantski savez Crne Gore najoštrije osuđuje neopravdani i ničim izazvani napad Rusije na Ukrajinu.

Vladimir Putin je još jednom pokazao svoje imperijalističke tendencije i izabrao put agresije protiv suverene i nezavisne države.

Ovo je teško kršenje načela međunarodnog prava i ozbiljna prijetnja evroatlantskoj bezbjednosti. Isključiva odgovornost za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti je na Rusiji i njenom predsjedniku.

Ruska invazija na Ukrajinu nije samo napad na suverenu državu, već je direktan napad na demokratiju i njene vrijednosti. Radi zaštite sopstvenog autoritarnog režima, Vladimir Putin je spreman da ugrozi milione života. Ovaj užasni dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu će imati nesagledive posljedice zbog kojih će posebno ispaštati stanovnici Ukrajine i Rusije.

Činjenica je da se Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini. Iz tog razloga posebno treba voditi računa o Zapadom Balkanu koji se pokazao kao plodno tle za ruske operacije. Putin će nastaviti da destabilizuje i ovaj region i ometa njegovu demokratizaciju i razvoj.

Iz navedenih razloga ključno je da NATO saveznici pokažu odlučnost i snažno se suprotstave agresoru i antidemokratskim vrijednostima koje Putin pokušava da nametne Ukrajini, ali i ostatku Evrope.

Takođe, u ovom kritičnom trenutku Crna Gora mora biti faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu koji će predvoditi čitav region na putu ka Evropskoj uniji. Zbog toga je od velikog značaja da se u što kraćem roku izabere nova evropska, prozapadana Vlada koja će se stati u zaštitu evro-atlantskih vrijednosti, i koja će se suprotstaviti ruskom uticaju kako u zemlji, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore.

dr Savo Kentera

Podijelite na: