Takmičenje za novinare

Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo

Međunarodna organizacija ARTICLE19 je u saradnji sa Atlantskim savezom Crne Gore pokrenula kampanju #CheckItFirst, koja ima za cilj jačanje svijesti o značaju etičkog novinarstva, i pružanje podrške novinarima u odbrani demokratije. 

Kampanja je pokrenuta kako bi se pružila podrška novinarima zemalja Zapadnog Balkana u situaciji kada političke i druge elite pokušavaju da instrumentalizuju medije za promociju svojih programa i ciljeva, zbog čega moraju da se bore sa dezinformacijama koje ne ugrožavaju samo njihov kredibilitet i kredibilitet njihovih novinara, već i samo tkivo demokratije. 

TAKMIČENJE ZA NOVINARE – NAGRADA ZA ETIČKO NOVINARSTVO

Kako bi podstakli novinare da u borbi protiv širenja lažnih vijesti promovišu istinu i integritet, ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore su pokrenuli konkurs za novinare, koji mogu da se prijave za Nagradu za etičko novinarstvo. 

Rok za prijavu je 12. april 2024. godine, a crnogorski novinari se mogu prijaviti popunjavanjem prijave na linku: https://www.article19.org/checkitfirst-guidelines-and-submission-bos-srp-hrv-cnr/

PROPOZICIJE TAKMIČENJA

Novinari iz Crne Gore mogu prijaviti svoj tekst za koji smatraju da najbolje odražava pet principa etičkog novinarstva (principe mogu pronaći i na sajtu Ethical Journalism Network).

U takmičenju mogu učestvovati samo članci iz online i štampanih medija, objavljeni u periodu između 1. marta 2023. i 7. marta 2024. TV, radio i video priče neće biti razmatrane.

Zainteresovani uz članak treba da pošalju i popratno pismo, u kojem će objasniti koju su ulogu imali etički standardi novinarstva u konkretnom izvještavanju, i kako je izgledao proces provjere informacija. Budući da je profesionalni etički kodeks u Crnoj Gori vođen ovim principima, novinari se podstiču da referišu na njega u popratnom pismu. 

Članci se mogu poslati na jeziku na kojem su izvorno objavljeni, a popratno pismo može biti na engleskom ili crnogorskom jeziku. 

NAGRADE

Takmičenje je otvoreno za novinare u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji. 

Žiri sastavljen od predstavnika organizacija civilnog društva fokusiranih na medijska pitanja, stručnih novinara i pripadnika akademske zajednice, odabraće po jednog pobjednika iz svake zemlje.

Svaki od četiri pobjednika dobiće finansijsku nagradu od 1.000 eura, u zamjenu za uredničke i druge autorske tekstove u kojima se analiziraju njihovi stavovi o rešenjima za borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana, kao i za podržavanje promocije i širenja kampanje.

Osim toga, nagrađeni novinari će dobiti priliku da učestvuju u petodnevnoj studijskoj posjeti Briselu i Londonu, gdje se nalazi sjedište organizacije ARTICLE19. Tokom studijske posjete, pobjednici će prisustvovati odabranim sesijama konferencije Evropskog partnerstva za demokratiju te okruglim stolovima s osobljem organizacije ARTICLE 19 i članovima novinarske zajednice, kako bi razgovarali o problemima vezanim uz etičko novinarstvo, dezinformacije i slobodu medija u svojoj zemlji, kao i o međunarodnom razvoju.

Više informacija o kampanji #CheckItFirst i Nagradi za etičko novinarstvo može se pronaći na sajtu https://www.article19.org/checkitfirst-bos-srp-hrv-cnr/

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Prijavite se na Newsletter