Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore

U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza

  • NATO savez je 4. aprila 1949. godine osnovalo 12 zemalja iz Evrope i Sjeverne Amerike potpisivanjem Sjevernoatlantskog sporazuma u Vašingtonu.
  • Od 1949. do danas, još 20 zemalja pristupilo je Sjevernoatlantskoj alijansi kroz 10 rundi proširenja (1952, 1955, 1982, 1999, 2004, 2009, 2017, 2020, 2023. i 2024).
  • Član 10 Sjeveroatlantskog sporazuma precizira kako zemlje mogu postati članice Saveza: članstvo je otvoreno za bilo koju “evropsku državu, koja je u mogućnosti da slijedi načela ovog Ugovora i da doprinese bezbjednosti sjeveroatlantskog područja”.
  • Odluku o pozivu bilo koje zemlje u članstvo donosi Sjevernoatlantski savjet, ključno tijelo za donošenje odluka u NATO, na osnovu konsenzusa među saveznicama.

Članice osnivači

Ministri vanjskih poslova 12 zemalja 4. aprila 1949. godine potpisali su Sjevernoatlantski sporazum (poznat i kao Vašingtonski ugovor) u Vašingtonu.

Članice osnivači NATO su: Belgija, Danska, Francuska, Holandija, Island, Italija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Portugal, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Potpisivanje Sjevernoatlantskog sporazuma 1949. Izvor: nato.int

Ugovor su ratifikovali parlamenti svih 12 zemalja u roku od pet mjeseci nakon ceremonije potpisivanja, potvrđujući njihovo članstvo. 

Pristupanje Crne Gore 2017. godine

Ubrzo po ponovno sticanju nezavisnosti u junu 2006. godine, Crna Gora se pridružila Partnerstvu za mir u decembru iste godine, a tri godine kasnije i Akcionom planu za članstvo. Crna Gora je aktivno podržavala operaciju NATO u Avganistanu 2010. godine i pružala podršku misiji koja je uslijedila. Razvoj interoperabilnosti svoje vojske i sprovođenje reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti bile su važan dio saradnje sa NATO prije nego što je postala članica Saveza. Takođe je sarađivala sa NATO u oblastima razvoja kapaciteta za hitne intervencije i uništavanja suvišne municije. 

Protokol o prijemu je potpisan maja 2016. godine, a Crna Gora je postala članica Saveza 5. juna 2017. 

Podizanje NATO i crnogorske zastave u Podgorici u junu 2017. godine. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
Prijavite se na Newsletter