Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima

Poigravanje sa identitetskim podjelama znači igranje sa najeksplozivnijim ljudskim porivima, a specifični istorijski uslovi čine balkanski region posebno podložnim takvom identitetskom cijepanju i nasilju kao posljedici. 

To je na radionici za predstavnike mladih političkih partija iz Crne Gore poručio komunikolog i psiholog Radoje Cerović, koji je bio i moderator događaja.

Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ organizovao je Atlantski savez Crne Gore, organizaciju događaja je podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), a u radionici su učestvovali predstavnici klubova mladih šest crnogorskih partija, među kojima su Pokret Evropa sad, Demokratska partija socijalista, Demokratska Crna Gora, Hrvatska građanska inicijativa, Albanska alternativa i Socijaldemokratska partija.

Tokom radionice učesnici su kroz moderiranu diskusiju došli do niza uvida čija primjena u svakodnevnom političkom životu može pozitivno uticati na prevazilaženje identitetskih podjela i polarizacije u društvu:

  • identitetske podjele su jednostavan i nezreo način političkog djelovanja, a moderne političke stranke se udaljavaju od identiteta kao primarnog mehanizma svog političkog rada;
  • ⁠identitetske podjele se zasnivaju na porivima i instinktima koje dijelimo sa najbližim evolutivnim srodnicima, a ljudska komponenta političkog rada je prevazilaženje instinkta i uvođenje promišljenih koraka u politiku;
  • ⁠identitetska politika je neminovna i neizbježna, ali je fokusiranje na jaka identitetska pitanja višestruko kontraproduktivno za politički i društveni život države;
  • ⁠napredovanje političkih sistema je povezano sa smanjenjem dva tipa segmentacije društva:
    • smanjenjem horizontalne segmentacija, koja podrazumijeva socijalno-ekonomsko raslojavanje, i 
    • smanjenjem vertikalne segmentacije, odnosno podjele po vjerskim, nacionalnim, ideološkim i drugim kriterijumima, te smanjenjem polarizacije između grupa
  • ⁠svako smanjenje ovih segmentacija osnažuje perspektivu jednog društva;
  • ⁠identitetske identifikacije su u istorijskom smislu posljedica borbe za moć – što duže i što surovije je vladao neki vlastodržac, to je jači identitetski trag koji je ostavio.

„Kroz prizmu psihosocijalne teorije nazvane ’gene-culture coevolution’, mladim političarima je predočeno ’minsko polje’ ljudskih političkih instiktivnih poriva. Kroz dijalog su prepoznati nizovi svjesnih i nesvjesnih manipulacija koje su u političkom životu Crne Gore prisutne i odvlače politički dijalog u pravcu atavističkog poimanja politike i aktiviranja mehanizama sukoba i nadgoranjavanja, tipičnih za nerazvijena društva i nezrele političke sisteme, sa koruptivnom logikom. Kroz naučne izvore, ukazano je na društvene procese i mehanizme koji mogu da povedu društvo u zrelu demokratiju i vladavinu prava“, kazao je Cerović. 

Iz Atlantskog saveza Crne Gore, kao organizatora događaja, istakli su značaj ovakvih edukativnih aktivnosti koje doprinose razvoju kritičkog mišljenja i političke zrelosti među mladim liderima. 

„Naša misija je da podstaknemo dijalog zasnovan na principima demokratije i tolerancije, te da pomognemo u izgradnji društva koje će prevazići nacionalističke narative i podjele. Kroz ovakve inicijative želimo da doprinesemo stabilnosti i prosperitetu Crne Gore. Zbog toga smatramo da bi bilo konstruktivno da su se pozivu odazvali i učešće u radionici uzeli i predstavnici onih političkih subjekata koji su prepoznati po jakoj, često i zapaljivoj, nacionalnoj retorici, jer je važno čuti različite perspektive kako bi se došlo do zajedničkog odgovora na rastuću polarizaciju crnogorskog društva, koja može ostaviti snažne posljedice na novu generaciju političkih lidera“, kazala je Azra Karastanović, izvršna direktorica Atlantskog saveza Crne Gore. 

Ova aktivnost dio je projekta koji Atlantski savez Crne Gore realizuje u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED) kako bi različitim akterima političkog života u Crnoj Gori približili principe participativne demokratije i građanskog aktivizma, te uticaja polarizacije i nacionalizma na crnogorsku politiku i društvo.

Galerija

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Prijavite se na Newsletter