2BS Forum 2024: Panel “Svijet SAD”

Dok se svijet suočava sa sve kompleksnijim izazovima, nastavak dijaloga i saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope postaje važniji nego ikad, zaključeno je tokom panela Svijet SAD: Evropska strategija u postizbornom pejzažu na 2BS Forumu 2024 u Budvi.

Razgovor, koji se odvijao u kontekstu predstojećih američkih izbora i promjenljivih globalnih dinamika moći, pružio je dragocjene uvide u izazove i prilike s kojima se suočava transatlantski savez.

Stephen Erlanger, glavni dopisnih za diplomatiju za New York Times, osvrnuo se na zabrinutosti oko američkog izolacionizma, rekavši: “Ne mislim da se Amerika okreće unutra. Mislim, imamo interese širom svijeta. Imamo korporacije širom svijeta. Imamo trupe širom svijeta. To se neće desiti. Ali ono će sad SAD uraditi, a to će se desiti na dvostranački, jeste orijentacija ka spolja. Kreću se više ka Aziji nego ka Evropi”.

Panel je istakao hitnu potrebu da Evropa ojača svoje odbrambene sposobnosti i efikasnost trošenja. Rachel Tausendfreund, viša istraživačka saradnica u Njemačkom savjetu za spoljne odnose, naglasila je političke izazove u ovom nastojanju. “Ono što sam ranije spomenula u vezi sa toga da moramo uraditi Evropski dio posla za NATO, to će zahtijevati političku volju. Imali smo dvije godine do sada, i bilo je najbolje vrijeme da se te stvari odrade”, primijetila je Tausendfreund, dodajući: “Mislim da je potrebno da se preduzme neki oblik stvarnog koraka ka evropskoj integraciji u oblasti odbrane u skladu sa NATO”.

Klaus Wille, predsjedavajući Akademskog vijeća pri Wilfrid Martin Centru za evropske studije, predložio je korišćenje Evropske unije za koordiniranje odbrambenih napora. “Čvrsto vjerujem da, ako to želimo, možemo to efikasno uraditi samo sa Evropskom unijom. Ne možemo imati 27 nacionalnih odbrambenih tržišta. Ne možemo imati 27 odvojenih istraživačkih programa”, tvrdio je Wille, sugerišući da EU može igrati ključnu ulogu u zajedničkim nabavkama i istraživačkim inicijativama: “Uvijek se postavlja pitanje, da li treba da trošimo više novca, ali prvo moramo da ga trošimo efikasnije”.

Razgovor se takođe dotakao trajne važnosti NATO-a za bezbjednost kako SAD-a, tako i Evrope. I pored izazova, Savez ostaje temelj transatlantskih odnosa, što zahtijeva trajnu posvećenost i prilagođavanje od svih članica.

Podijelite na:

Povezani članci

Atlantski savez Crne Gore obilježava 18. rođendan
Atlantski savez Crne Gore danas obilježava 18. godina od osnivanja, a u posljednje gotovo dvije decenije postao je neizostavan akter u promociji euroatlantskih vrijednosti
Reagovanje na izjavu premijera Spajića o 2BS Forumu
Žalimo što premijer Spajić nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori
2BS Forum 2024: Panel "Svijet SAD"
Dok se svijet suočava sa sve kompleksnijim izazovima, nastavak dijaloga i saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope postaje važniji nego ikad
2BS Forum 2024: Panel "Saveznički svijet"
Sa rastućim izazovima na istočnim granicama i sve većom ulogom Evrope u globalnoj sigurnosti, postaje očigledno da su strateška autonomija, jedinstvo unutar NATO-a i povećanje vojnih ulaganja ključni ...
2BS Forum 2024: Pogled nazad, pogled naprijed – budućno...
Crna Gora je u sjajnoj poziciji i mogla bi biti prva naredna država u redu za proširenje, stav je bivšeg slovenačkog predsjednika Borisa Pahora. Sa druge strane, bivši crnogorski predsjednik Milo Đuka...
2BS Forum 2024: In the Spotlight - general Roling
Roling: NATO-u je potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori, ostajemo posvećeni Balkanu
2BS Forum 2024: Panel “Svijet SAD”
Prijavite se na Newsletter