Ambasadorka Italije razgovarala sa članovima YATA Montenegro

Članovi Ogranizacije mladih Atlanskog saveza Crne Gore – YATA Montenegro sastali su se prošle sedmice sa Nj. E. Andreinom Marsellom, ambasadorkom Italije u Crnoj Gori. Razgovor je u neformalnom ambijentu obuhvatio širok spektar tema od međunarodnih odnosa do ekonomske saradnje između Italije i Crne Gore. 

Poseban fokus je stavljen na teme poput kulturnih veza između ove dvije zemlje, ekonomskih investicija, migracije u Južnoj Evropi i njen uticaji na region, kao i perspektive za jačanje saradnje u različiitim oblastima. 

Govoreći o savremenim bezbjednosnim izazovima za NATO Alijansu, ambasadorka Marsella je naglasila da je Italija oduvijek ukazivala Alijansi na brojne izazove sa juga, a sa kojima se Alijansa može suočiti u perspektivi. 

Takođe, ambasadorka Marsella govorila je o svojim diplomatskim isustvima u zemljama Azije i Afrike, modernoj italijanskoj umjetnosti i značaju koji danas u italijanskom društvu ima Jelena Savojska, italijanska kraljica i crnogorska princeza. „Sada jedna od najljepših ulica u Rimu nosi ime Kraljice Jelene. Zbog njenog predanog humanitarnog rada, ona i dan-danas uživa veliko poštovanje među građanima Italije. Podjednako, zadržala je svoje crnogorske korijene, tako da je danas i u Crnoj Gori ljudi veoma vole.“

Sadržajan i prijateljski razgovor pružio je uvid u važnost međunarodne saradnje i dijaloga o svim društvenim pitanjima, te sličnostima i razlikama na nivou prijateljskih zemalja u okviru tih pitanja. 

Ovim i drugim događajima YATA Montenegro će nastaviti da omogućava mladima da se informišu i angažuju u aktuelnim pitanjima, pitanjima evroatlantskih vrijednosti koje dijele partnerske zemlje.

Podijelite na:

Povezani članci

7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili Atlantski savez Crne Gore, razgovarali o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Crnoj Gori i upoznali se sa radom DFC-a
Čestitka povodom Dana Europe
Atlantski savez Crne Gore povodom Dana Evrope poziva na posvećenost spoljnoj politici EU i evropskim principima
Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Ambasadorka Italije razgovarala sa članovima YATA Monte...
Članovi Ogranizacije mladih Atlanskog saveza Crne Gore – YATA Montenegro sastali su se prošle sedmice sa Nj. E. Andreinom Marsellom, ambasadorkom Italije u Crnoj Gori
Ambasadorka Italije razgovarala sa članovima YATA Montenegro
Prijavite se na Newsletter