Atlantski savez Crne Gore: predstavljen Digitalni forenzički centar

Dezinformisanje u Crnoj Gori manje je prisutno nego u državama regiona, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji za medije u Atlantskom savezu Crne Gore, na prezentaciji rada Digitalnog forenzičkog centra, čije osnivanje je podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o DFC-u kao jednom od važnijih projekata, predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore dr Savo Kentera naglasio je da se DFC bavi prevashodno medijima u Crnoj Gori, ali i medijskim sadržajima zemalja regiona, te da je riječ o potrebi zajedničkog napora u suzbijanju pojava lažnih vijesti i dezinformacija, koje mogu pogoditi njihova društva u cjelini. Osvrćući se na dileme o potrebi daljeg postojanja Atlantskog saveza Crne Gore  nakon članstva Crne Gore u NATO, Kentera je saopštio da su sada pred ovom institucijom nove dužnosti. Da bi izašli u susret tim obimnim i odgovornim zadacima   Atlantski savez Crne Gore je, pored DFC-a, osnovao Centar za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i Centar za međunarodne odnose.

U odgovoru na pitanje o praćenju protesta u Crnoj Gori i regionu, Kentera je saopštio da rad DFC ima za cilj otkrivanje umiješanosti stranih zemalja u unutrašnju politiku ne samo Crne Gore, već i zemalja regiona.

„Podrivanje naših političkih sistema i ostalih demokratskih sistema i otkrivanje svih onih koji na taj način pokušavaju da imaju upliv, oslabe sisteme i unesu haos i nerede u određenim zemljama je jedan od primarnih ciljeva“, objasnio je Kentera.

Šef analitike u Digitalnom forenzičkom centru, Marko Savić  kazao je da se većina medija u Crnoj Gori ne bavi dezinformisanjem, ali postoje određeni primjeri koji recikliranjem ili objavljivanjem neprovjerenih informacija i senzacionalističkih naslova, obmanjuju javnost.

„Zadatak DFC-a je da,  putem dubinskih istraživanja, koristeći otvorene izvore, u javnost izlazimo sa nedvosmislenim i tačnim informacijama, jer smatramo da je interes svih građana Crne Gore, odnosno cjelokupne javnosti, da bude u posjedu takvih informacija. Promovišući objektivne istine i kritička razmišljanja, jača se digitalna i medijska pismenosti“, rekao je Savić .

Kako je rekao, to će biti omogućeno putem organizovanja različitih radionica i predavanja. Cilj je, kako je saopštio Savić, podizanje svijesti javnosti i medijskih poslenika sa fokusom na Crnu Goru i države Zapadnog Balkana. On je precizirao da je dezinformisanje mnogo više prisutno u ostalim državama regiona, te da u tome prednjači Srbija.

„Većina naših medija se uglavnom ne bavi dezinformisanjem, ali nažalost, postoje određeni primjeri koji recikliranjem neprovjerenih informacija ili objavljivanjem apsolutno neprovjerenih informacija, te isticanjem senzacionalističkih naslova, koji apsolutno nemaju veze sa sadržinom teksta, zapravo obmanjuju javnost“, naveo je Savić.

Medije je informisao i da DFC ima dvije jedinice, jedna je Digitalni istraživački centar koji radi u punom kapacitetu, a druga Forenzički centar, koji će biti aktivan do kraja godine.

Kako je kazao Savić,  ključni ciljevi Atlantskog saveza su jačanje civilnog društva na putu kritičkog  preispitivanja medijskih sadržaja i ostvarivanje dobrog partnerstva sa medijima.

„Jedino saradnjom možemo da odgovorimo na ovake prijetnje i jedino organizovanom saradnjom možemo odgovoriti na nešto što je jako sinhronizovano, a što mnogi definišu kao hibridne prijetnje“, smatra Savić.

O planovima i projektima Atlantskog saveza Crne Gore govorila je  programska menadžerka Azra Karastanović koja je najavila održavanje okruglog stola na temu rada DFC-a, te saopštila da je planirano da se, u maju  tekuće godine, organizuju dva veoma bitna događaja. Riječ je o konferenciji akademskog karaktera, koja će okupiti brojne eksperte iz oblasti informacionih sistema, a kojoj će prvi put biti domaćin Crna Gora. Karastanović je najavila i deveti To Be Secure Forum (2BS), koji će i ove godine biti organizovan u Budvi, od 30. maja do 1. juna.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Atlantski savez Crne Gore: predstavljen Digitalni forenzički centar
Prijavite se na Newsletter