Člansvom u NATO dali smo pečat stabilnoj demokratskoj državi

Člansvom u NATO dali smo pečat stabilnoj demokratskoj državi

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore dr Savo Kentera povodom dvogodišnjice od pristupanja Crne Gore NATO Alijansi ocijenio je da  “Ulaskom u NATO , dali smo jedan pečat i kreirali sliku o Crnoj Gori kao stabilnoj demokratskoj državi koja samo može doprinijeti, još više jačanju stabilnosti čitavog regiona.”

Dr Kentera smatra da će građani prave koristi uvidjeti nakon nekih pet godina – “Kada će se vidjeti konkretni rezultati u razvoju infrastrukture, dubinskim reformama institucija sistema koje tek predstoje, jačanju vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i si. Za sve ovo je potrebno vrijeme i ne možemo očekivati vidljive rezultate preko noći, a period od dvije godine nakon članstva je zaista suviše kratak da bi na ovim poljima mogli vidjeti velike rezultate i napredak”, kazao je on.

Međutim, najvećim dosadašnjim dobitkom smatra to što Crna Gora sjedi za istim stolom sa najmoćnijim državama svijeta i sa jednakim pravom glasa odlučuje o gorućim svjetskim pitanjima, a kada su direktni benefiti u pitanju navodi i udvostručen porast stranih investicija:

“Sada počinju da dolaze oni investitori koji su zaista zainteresovani da ovdje ulažu na neki duži vremenski period. Njima je bila potrebna bezbijednost, njima je bila potrebna sigurnost investicija, njima je bilo potrebno da imaju zaštitu pred sudovima i da znaju da je korupcija svedena na minimum. Da će svoja prava jednako ostvariti kao i drugim drzavama.”

Primjetna je i, kako ističe, promjena strukture gostiju koji dolaze u  Crnu Goru:

“Danas imamo situaciju da se vraćamo, čini mi se, onom zlatnom dobu crnogorskog turizma, kada je sezona trajala šest mjeseci i kada su nam glavni gosti dolazili iz zapadnih zemalja. Ovo je uslijedilo kao posljedica pojačane sigurnosti, odnosno osjećaja bezbjednosti kod turista, jer se dolazi u zemlju koja je članica NATO-a,” kazao je on.

Takođe, dr Kentera se osvrnuo i na odnose Crne Gore sa Rusijom i podsjetio  na pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i kazao da se „taj dramatični događaj samo sad preselio, odnosno dobio jednu drugu formu  i to se više ne ogleda u tome da će oni opet možda pokušati u skorije vrijeme neki državni udar ili nešto slično, ali se ogleda itetkako u tome da na jedan vrlo perfidan, jedan sofisticiuran način pokušavaju da utiču na javno mnjenje u Crnoj Gori, kroz razne medije, kreirajući jednu, ja bih rekao iskrivljenu sliku o stanju u državi.”

Kada je riječ o tome da li se smanjio broj onih koji su se protivili članstvu prije ulaska u međuvremenu smanjio,  dr Kentera je naglasio da je njegov lični osjećaj prilikom razgovora sa onima koji su bili protiv i da su se mnogi pomirili sa činjenicom daje Crna Gora postala dio NATO:

“Prihvataju to kao nešto sa čime ćemo svi živjeti, pa hajde da vidimo makar što možemo izvući korisno iz toga. Otprilike neka veoma slična situacija kao i nakon referenduma 2006. godine. Kako vrijeme bude prolazilo, siguran sam da će se broj onih koji su bili neopredijeljeni ili protiv članstva smanjivati, jer će svi uvidjeti koristi članstva.“ – zaključio je on.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Člansvom u NATO dali smo pečat stabilnoj demokratskoj državi
Prijavite se na Newsletter