Crna Gora okrenuta zapadu i zapadnim vrijednostima

Crna Gora mora biti okrenuta Zapadu i zapadanim vrijednostima, poručio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera na seminaru “EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju” koji je organizvao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore.


Kentera je istakao da je Kina iskoristila sporu reakciju Evropske unije i vrlo vještom diplomatijom se predstavila kao spasilac i to ne samo na Zapadnom Balkanu već i mnogo šire.
On je tokom seminara upozorio da moramo biti vrlo obazriva i da ne smijemo zanemariti ulogu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije ne samo tokom pandemije COVID-19 i već i u svim drugim situacijama.
Kina ne koristi COVID-19 krizu i infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu radi zemalja regiona, već radi ulaska u Evropu i sopstvenog pozicioniranja unutar Evropske Unije, istakao je Kentera.
Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore je dodao da Amerika i Evropska unija moraju imati mehanizme da brže reaguju. Ako oni ne budu prisutni na Zapadnom Balkanu onda niko nema pravo da se ljuti ako Kina, Rusija ili neko treći preuzme ovaj dio Zapadnog Balkana, istakao je Kentera.


Što se tiče buduće saradnje između Crne Gore i Kine, Crna Gora mora da gleda ono što je u njenom interesu ne ugrožavajući njen put prema Evropskoj uniji, zaključio je predjsednik Atlantskog saveza Crne Gore .

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Crna Gora okrenuta zapadu i zapadnim vrijednostima
Prijavite se na Newsletter