Crna Gora ostaje dio Zapada

Nakon 30. avgusta postavlja se jedan veliki znak pitanja na spoljnu politiku Crne Gore, kazao je predsjednik Altantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, na onlajn međunarodnoj konferenciji koju je organizovao Centar za spoljnu politiku uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Iako se deklarativno danas sve radi da se pokaže međunarodnoj zajednici i partnerima da Crna Gora ostaje čvrsto posvećena Evropskoj uniji, NATO-u  i zapadnim vrijednostima, u praksi imamo jednu potpuno drugačiju situaciju, dodao je on.

Kentera je istakao da je crnogorsko društvo danas podijeljeno više nego ikada, i da jedino Rusiji odgovara da Crnu Gora bude prikazana kao podijeljeno i nestabilno društvo.

Rusija je prošle godine iskoristila situaciju, iskoristila ljude na terenu, da uspješno odradi jednu sofistiracnu operaciju koja je rezultitrala ne samo smjenom vlasti već i ovim podjelama u crnogorskom društvu, i koja je rezultirala da imamo institucije sistema koje su po dubini vrlo podložne stranom uticaju.

On je tu posebno istakao sektor bezbjednosti Crne Gore, kao sektor koji je u jednom monentu bio krajnje kompromitovan.

Osvrnuvši se na sva ova dešavanja u Crnoj Gori, Kentera je naglasio da se tu više ne radi o latentinm opasnostima i dodao: Rukavice su u potpunosti skinute i ovdje se igra vrlo grubo, ovdje se igra na jedan način na koji se nikada ranije nije igralo i prelaze se granice i linje koje su se ranije poštovale i koje bi se trebale poštovati.

Predsjednik Atlantskog saveza smatra da slučaj Crne Gore treba da bude dobar case study kao izuzezno uspješan slučaj hibridnog rata od strane Rusije. Crna Gora treba da bude primjer drugim zemljama da se ovakve stvari ne dese sjutra Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji koja je članica NATO alijanse, naglasio je Kentera.

Za njega je trenutno ključna stvar kako izaći iz ove situacije i kako obezbijediti da institucije sistema funkcionišu i da sjutra Crna Gora ostane čvrsto posvećena interesima Alijanse i da niko ne dovodi u pitanje njeno članstvo u EU.

Kentera je čestitao Rusima na uspješno dobijenoj bici, ali je poručio da rat dobiti neće. Crna Gora ostaje dio zapada, Crna Gora će čvrsto ispunjavati svoje obaveze kao članica Alijanse, i čvrsto gledati da postane članica EU, poručio je Kentera.

Predsjednik Atlantskog saveza je posebno istakao ulogu Srbije za bezbjednost i stabilnost regiona. Srbija je država koja je u ovom monentu isuvše bitna na zapadnom balkanu da bi ostala  van svih ovih integrativnih tokova, i van Alijanse na kraju krajeva.

Zaista vjerujem da je to najbolja moguća budućnost, ne samo za Srbiju, nego za sve ostale zemlje regiona koje nisu u Alijansi i da tek tada možemo govoriti o stabilnosti bezbjednosti čitavog regiona zaključio je Kentera.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Crna Gora ostaje dio Zapada
Prijavite se na Newsletter