Geopolitika COVID-19 i budućnost globalnog liderstva

Šeril Kros, istaknuta profesorica i ekspert iz oblasti globalne politike na institutu Kenan pri Međunarodnom centru Vudrou Vilso, govoreći na 2bs Forumu saopštila je da je za prevazilažnje krize ključna podrška medicinskom osoblju i svima onima na prvoj liniji odbrane, što je Amerika i uradila. Osvrnula se i na politizaciju pandemije kao u slučaju nošenja maski. Razlog tome su propusti u komunikaciji, što ne bi trebalo da se dešava. Iako ova pandemija nije tradicionalna bezbjedonosna prijetnja, samo tokom prošle sedmice pandemija je odnijela više života nego 9. septembar.

Kros se osvrnula i na odnose globalnih sila tokom pandemije i konstatovala da je vidljiv konflikt na relaciji Rusija – Amerika. 

Marćin Kacmarski, predavač na studijama bezbjednosti na Fakultetu za društvene i političke nauke, Univerziteta u Glazgovu na 2BS panelu je izjavio da je gotovo paradoksalno koliko je malo Covid – 19 promijenio geopolitičko nadmetanje u svijetu. Prema njegovom mišljenju, status quo je i dalje na snazi.

Tokom ove pandemije svjedočili smo nadmetanju između Rusije, Kine i Amerike, naveo je Kazmarcky. On je dodao da je to bilo takmičenje ko će bolje savladati krizu. Kada je riječ o Kini, Kacmarski kaže da je jasno vidljiv pokušaj mijenjanja narativa o pandemiji u toj zemlji. On je istakao da se Kina predstavila kao zemlja koja se uspješno izborila sa pandemijom.

Učesnik na ovom panelu bio je i Mark Šapiro, savjetnik za vanjsku politiku pri mornarici SAD Evropa-Afrika koji je kazao da je glavni cilj Amerike tokom pandemije bio da ne dozvoli da zdravstvena kriza preraste u nacionalnu bezbjedonosnu prijetnju. On je dodao i da je disciplina u informisanju ključna u borbi protiv pandemije.

Pandmija koja je zadesila svijet bila je jedna od formi u kojoj su se globalni lideri takmičili, naveo je Šapiro. Međutim, Šapiro je takođe naglasio da takmičenje između zemalja ne znači i sukob ili neprijateljstvo.

Kada je riječ o Americi kao globalnom lideru, Amerika tu poziciju gradi na civilno-vojnom partnerstvu.

Šapiro je takođe odgovorio na konstataciju profesora Kacminskog o takmičenju globalnih igrača tokom pandemije. On je naveo da nadmetanje sila ne mora proizići u konfontacija tj. da  ne znači neprijateljstvo.

Za kraj je poručio da je ovo međunarodni problem i da je za njegovo rješenje potreban međunarodni odgovor.  

Tatjana Šakleina, profesorica na državnom Institutu za međunarodne odnose u Moskvi poručila je da se bolji svijet ne može izgraditi na agresivnoj agendi. Prema njenom mišljenju da bi došlo do promjena u agendi potrebno je da se  svijet mnogo više fokusira na probleme kao što su globalno zagrijavanje, zagađenje životne sredine i migracije. Ona je dodala da su to zajednički problemi, koji nas mogu ujediniti. Bolji svijet ne može biti izgrađen ako ne promijenimo agendu koju trenutno imamo, zaključila je Šakleina.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Geopolitika COVID-19 i budućnost globalnog liderstva
Prijavite se na Newsletter