Geopolitika COVID-19 i budućnost globalnog liderstva

Šeril Kros, istaknuta profesorica i ekspert iz oblasti globalne politike na institutu Kenan pri Međunarodnom centru Vudrou Vilso, govoreći na 2bs Forumu saopštila je da je za prevazilažnje krize ključna podrška medicinskom osoblju i svima onima na prvoj liniji odbrane, što je Amerika i uradila. Osvrnula se i na politizaciju pandemije kao u slučaju nošenja maski. Razlog tome su propusti u komunikaciji, što ne bi trebalo da se dešava. Iako ova pandemija nije tradicionalna bezbjedonosna prijetnja, samo tokom prošle sedmice pandemija je odnijela više života nego 9. septembar.

Kros se osvrnula i na odnose globalnih sila tokom pandemije i konstatovala da je vidljiv konflikt na relaciji Rusija – Amerika. 

Marćin Kacmarski, predavač na studijama bezbjednosti na Fakultetu za društvene i političke nauke, Univerziteta u Glazgovu na 2BS panelu je izjavio da je gotovo paradoksalno koliko je malo Covid – 19 promijenio geopolitičko nadmetanje u svijetu. Prema njegovom mišljenju, status quo je i dalje na snazi.

Tokom ove pandemije svjedočili smo nadmetanju između Rusije, Kine i Amerike, naveo je Kazmarcky. On je dodao da je to bilo takmičenje ko će bolje savladati krizu. Kada je riječ o Kini, Kacmarski kaže da je jasno vidljiv pokušaj mijenjanja narativa o pandemiji u toj zemlji. On je istakao da se Kina predstavila kao zemlja koja se uspješno izborila sa pandemijom.

Učesnik na ovom panelu bio je i Mark Šapiro, savjetnik za vanjsku politiku pri mornarici SAD Evropa-Afrika koji je kazao da je glavni cilj Amerike tokom pandemije bio da ne dozvoli da zdravstvena kriza preraste u nacionalnu bezbjedonosnu prijetnju. On je dodao i da je disciplina u informisanju ključna u borbi protiv pandemije.

Pandmija koja je zadesila svijet bila je jedna od formi u kojoj su se globalni lideri takmičili, naveo je Šapiro. Međutim, Šapiro je takođe naglasio da takmičenje između zemalja ne znači i sukob ili neprijateljstvo.

Kada je riječ o Americi kao globalnom lideru, Amerika tu poziciju gradi na civilno-vojnom partnerstvu.

Šapiro je takođe odgovorio na konstataciju profesora Kacminskog o takmičenju globalnih igrača tokom pandemije. On je naveo da nadmetanje sila ne mora proizići u konfontacija tj. da  ne znači neprijateljstvo.

Za kraj je poručio da je ovo međunarodni problem i da je za njegovo rješenje potreban međunarodni odgovor.  

Tatjana Šakleina, profesorica na državnom Institutu za međunarodne odnose u Moskvi poručila je da se bolji svijet ne može izgraditi na agresivnoj agendi. Prema njenom mišljenju da bi došlo do promjena u agendi potrebno je da se  svijet mnogo više fokusira na probleme kao što su globalno zagrijavanje, zagađenje životne sredine i migracije. Ona je dodala da su to zajednički problemi, koji nas mogu ujediniti. Bolji svijet ne može biti izgrađen ako ne promijenimo agendu koju trenutno imamo, zaključila je Šakleina.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Geopolitika COVID-19 i budućnost globalnog liderstva
Prijavite se na Newsletter