Između stabilnosti Zapadnog Balkana i evropskih integracija stoji znak jednakosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da cilj Rusije nije da ugrozi primarno Crnu Goru, već zapadne vrijednosti i potkopa sam Zapad, a da je Crna Gora pogodno tle za takvo nešto.

Učestvujući na 11. 2bs forumu, on je ocijenio netačnim komentare da je crnogorska politika uvela Rusiju na velika vrata na Zapdni Balkan i da je Crna Gora sama kriva za situaciju u kojoj se danas našla.

Posdjećajući da su u Crnoj Gori realiozovane samo dvije velike ruske investicije, od kojih je samo jedna bila uspješna. Crnogorski predsjednik je kazao da je Crna Gora imala svoju državnu politiku i da na nju Rusija nije uticala.

On smatra da je sadašnjoj situaciji na Zapadnom Blakanu uveliko doprinijelo oklijevanje Brisela da nastavi evopske integracije regiona i poruke koje su zamagljivale evoipsku perspektivu balkanskih zemalja.

Brisel je nas krivio za nedovoljne reforme, a mi njih zbog sporosti integracija, tako da smo danas došli u sitaciju da  nam agenda bude stabilnost, a ne evropka perspektiva. Ja sam uvijek naglašavao da između stabilnosti i evropskih integracija stoji veliki i kavlitativan znak jednakosti rekao je on, dodajući da svjedočimo da čim olsabe evropske veze umiješaju se treće zmelje sa svojim planovima.

Đukanović je ukazao da je prisustvo trećih zemlja otvorilo vrata narastajućem nacionalizmu do te mjere da danas govorimo i formiranju velikonacionalističkih državnih tvorevina, nacionalno i vjerki homogenih, koje bi trebalo da nastanu na račun Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tvrdeći da nkada nije tražio da zemje regiona budu primljene u EU prijei spunjena kriterijuma, on je kazao da je trazio da se nezauistavljau integracije jer zemlje na Bakanu ne mogu same da obezbijde stabilnost.

Odgovarajući na pitanje koliko je i sam zaslužan za tošto se sadašnji predsjednik Srbije nalazi tu gdje se nalazi, Đukanović je kazao da takve tvrdnje potiču od bivšeg srpskog pedsjednika Borisa Tadića koji, kao gubitnik na izborima, pokuša da prebaci odgovornost na Crnu Goru.

Ono što se tamo dogodilo jeste da je impotentni nacionalizam Borisa Tadića zamijenjen agresivnim nacionalizmom Aleksandra Vučića, a zajedno su se oslanjali na politiku koja se temelji napotrebi navodne zaštite Srba u regionu i njihovih prava, rekao je crnogorski predjsjednik naglasašvajući da je cilj te politike da se potkopa regionalna stabilnost.

Osvrnuvši se na nedavni skup nesvrstanih održan u Beogradu, Đukanović je ironično prokomenratisao da je najvažnija stvar koju smo saznali je da Rusija stoji iza Srbije.

Kometarišići unutrašnje prilike u Crnoj Gori, Đukanović je kazao da sadašnje stanje nije održivo na dugi rok i da su izbori jedini pravi izlaz iz njega.

Ova Vlada nije funkcionalna, a imajući u vidu koalicioni karakter njenih činilaca ne može ni da bude i nikakve prekompozicije to ne mogu da poprave, ocjenjuje crnogorski predsjednik iz napomenu da manji partneri se uvijek uvjere da ih veći na kraju progutaju.

On smatra da ono što je postizborna zbilja donijela jeste značajno saznanje da je Srpska pravoslavna crkva instrument velikorspke politike koji služi za destablizaciju susjeda i da predizborne litije nijesu bile nikakav pokret radi navodno ugroženih vjerskih prava.

Đukanović je podsjetio da proevropska većina u Crnoj Gori jeste dominanstna i da treba da se konsoliduje. Negova Demokratska partija socijalista  podiže rejting i prema njegovim riječima, kongreška odluka da otvore vrata cijeloj jednoj generaciji mladih poitičara pokazala se dobrom. Rekao je da se ne plaši podjela u društvu i da smatra da još može da doprinese kreiranju bolje politike u Crnoj Gori .

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Između stabilnosti Zapadnog Balkana i evropskih integracija stoji znak jednakosti
Prijavite se na Newsletter