Izvjesne promjene u amričkoj spoljnoj politici

Spoljna politika Amerike biće drugačija pod administracijom novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena od one koju je vodio Doland Tramp, ocijenili su učesnici panela povećenog spoljnoj politci SAD nakon predsjedničkih izbora, organizovanog u okviru 10. 2BS foruma.

Ivana Strander, član American Enterprise Institute smatra da će politika Bajdenove administracije biti  različita od one koju je predsjdnik Donald Tramp vodio. Za razliku od Trampovog izolacionazma, Bajden obećava više saradnje, počev od vraćanja u neke važne organizacije i politike koje je Tramp napustio, kazala je ona. Međutim, ona naglašava da taj pristup mora biti strateški promišljen.

Kina vodi četiri organizacije u Organizaciji Udjeninjenih Nacija (UON), i neke odluke koje su ta tijela donijela su bile vrsto pristrasne i povoljne za Kinu. Ne možemo da dozvolimo u okviru OUN da imamo pristrasne odluke, upozorila je Stradner.

Ona je naglasila da će i Bajdenov pritup Rusiji biti drugačiji. Za razliku od Trampa koji je gotovo bio nijem kada je u pitanju Rusija, imam razloga da vjerujem da će Bajden raditi drugačije.

Stradner vjeruje da će Bajden vratiti Ameriku na čelo stola, što je zaokret u odnosu na Trampa koji je poveo trgovinski rat. Multilateralni pritisak će biti nešo što će Amerika korisiti u daljim odnosima sa Kinom dodala je. Drugačija politika se očekuje i u odnosima sa Iranom, u kojoj će diplomatija imati ključnu ulogu.

Stiven Kelomons urednik The Hilla, najčitanije američke politčke platforme rekao je da je Donald Tramp odbacio veliki dio nasljeđa na kojem je Amerika sagrađena.

Džo Bjden je veliki pobornik transatlantskih veza, ali to po njegovom mišljenju to je nešto što vidimo samo na površini. Klemons ističe da se velika većina Amerikanaca pita zašto se vezujemo za Evropu, ako su tamo zemlje poput Mađarske i Poljske, koje su autokratske i koje vode Evropu u drugom smjeru. On je dodao da su te transatlantske veze vođene inercijom bez cilja i to tako dugo da su postale haotične. Za Klemonsa je upitno i koliko će Bajden moći das se posveti spoljnoj politici s obzirom na obim unutrašnjih izazova i podjela sa kojima se Amerika suočava. Nakon Trampa svi odnosi trebaju biti redefinisani, i Klemons smatra da će Bjaden učiniti sve da oporavi odnose sa mnogim zemljama, i da samanji tenzije.

Stefan Frolih, predsjedavajući Instituta za političke nauke Univerziteta u Elagen Nimbergu, kazao je da ono što ćemo vidjeti pod Bajedom će biti drugačije od onoga što je Tramp radio. Posebno neće biti izolacionizma vrijeđanja njegovih partnera u Evropi. Međutim, oni koji misle da ćemo vidjeti onu transatlantsku vezu kao iz vremena predsjednika Obame, nisu upravu. Vrijeme je drugačije, i muđunarodno okruženje je drugačije, dodao je Frolih. Frolih se složio sa Klemonsom da će domaća agenda Bajdenu biti relevantnija od spoljnopolitičke. Bajden će imati drugačiji pristup u spoljnoj politici. Florih dodaje da će on odbiti Trampov prezir prema sardnji sa evropskim partnerima, jer je to način da se suzbije ruski i kineski ekaspanizam, i mogo više će se oslanjati na diplomatiju nego na vojne snage.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Izvjesne promjene u amričkoj spoljnoj politici
Prijavite se na Newsletter