Izvjesne promjene u amričkoj spoljnoj politici

Spoljna politika Amerike biće drugačija pod administracijom novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena od one koju je vodio Doland Tramp, ocijenili su učesnici panela povećenog spoljnoj politci SAD nakon predsjedničkih izbora, organizovanog u okviru 10. 2BS foruma.

Ivana Strander, član American Enterprise Institute smatra da će politika Bajdenove administracije biti  različita od one koju je predsjdnik Donald Tramp vodio. Za razliku od Trampovog izolacionazma, Bajden obećava više saradnje, počev od vraćanja u neke važne organizacije i politike koje je Tramp napustio, kazala je ona. Međutim, ona naglašava da taj pristup mora biti strateški promišljen.

Kina vodi četiri organizacije u Organizaciji Udjeninjenih Nacija (UON), i neke odluke koje su ta tijela donijela su bile vrsto pristrasne i povoljne za Kinu. Ne možemo da dozvolimo u okviru OUN da imamo pristrasne odluke, upozorila je Stradner.

Ona je naglasila da će i Bajdenov pritup Rusiji biti drugačiji. Za razliku od Trampa koji je gotovo bio nijem kada je u pitanju Rusija, imam razloga da vjerujem da će Bajden raditi drugačije.

Stradner vjeruje da će Bajden vratiti Ameriku na čelo stola, što je zaokret u odnosu na Trampa koji je poveo trgovinski rat. Multilateralni pritisak će biti nešo što će Amerika korisiti u daljim odnosima sa Kinom dodala je. Drugačija politika se očekuje i u odnosima sa Iranom, u kojoj će diplomatija imati ključnu ulogu.

Stiven Kelomons urednik The Hilla, najčitanije američke politčke platforme rekao je da je Donald Tramp odbacio veliki dio nasljeđa na kojem je Amerika sagrađena.

Džo Bjden je veliki pobornik transatlantskih veza, ali to po njegovom mišljenju to je nešto što vidimo samo na površini. Klemons ističe da se velika većina Amerikanaca pita zašto se vezujemo za Evropu, ako su tamo zemlje poput Mađarske i Poljske, koje su autokratske i koje vode Evropu u drugom smjeru. On je dodao da su te transatlantske veze vođene inercijom bez cilja i to tako dugo da su postale haotične. Za Klemonsa je upitno i koliko će Bajden moći das se posveti spoljnoj politici s obzirom na obim unutrašnjih izazova i podjela sa kojima se Amerika suočava. Nakon Trampa svi odnosi trebaju biti redefinisani, i Klemons smatra da će Bjaden učiniti sve da oporavi odnose sa mnogim zemljama, i da samanji tenzije.

Stefan Frolih, predsjedavajući Instituta za političke nauke Univerziteta u Elagen Nimbergu, kazao je da ono što ćemo vidjeti pod Bajedom će biti drugačije od onoga što je Tramp radio. Posebno neće biti izolacionizma vrijeđanja njegovih partnera u Evropi. Međutim, oni koji misle da ćemo vidjeti onu transatlantsku vezu kao iz vremena predsjednika Obame, nisu upravu. Vrijeme je drugačije, i muđunarodno okruženje je drugačije, dodao je Frolih. Frolih se složio sa Klemonsom da će domaća agenda Bajdenu biti relevantnija od spoljnopolitičke. Bajden će imati drugačiji pristup u spoljnoj politici. Florih dodaje da će on odbiti Trampov prezir prema sardnji sa evropskim partnerima, jer je to način da se suzbije ruski i kineski ekaspanizam, i mogo više će se oslanjati na diplomatiju nego na vojne snage.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Izvjesne promjene u amričkoj spoljnoj politici
Prijavite se na Newsletter