Kentera: Spoljno-politički put CG niko ne može promijeniti

Spoljno-politički prioriteti Crne Gore ne zavise od Demokratskog fronta, Demokrata ili Građanskog pokreta URA, jer integracije naše države niko ne može dovoditi u pitanje, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

Prema njegovim riječima, partija ili koalicija koja bi dovodila u pitanje vanjsku politiku Crne Gore izgubila bi vlast na sljedećim izborima.

„To moraju svi da znaju. Za Crnu Goru nema alternative ni druge opcije sem da bude članica Evropske unije i da sa partnerima dijeli iste civilizacijske vrijednosti. Za to smo se borili sve ove godine i nastavićemo da se borimo. Ako bilo ko pokuša da skrene Crnu Goru s tog puta, taj nema šta da traži u bilo kojoj vlasti“, kazao je Kentera za Al Džaziru Balkans.

Govoreći o Sporazumu koji su nedavno potpisali lideri tri opozicione koalicije, Kentera je kazao kako želi da vjeruje da će taj dokument biti  garant da Crna Gora neće skrenuti sa njenog spoljno-političkog puta i da će čvrsto ostati opredijeljena da vrlo brzo uđe u Evropsku uniju kao i  da niko ne dovodi u pitanje članstvo u NATO i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

„Papir ipak trpi sve. Sa jedne strane imate koaliciju koja je sastavljena od širokog spektra partija koje imaju suprotna mišljenja o viziji spoljno-političkog puta . Do juče ste imali Demokratski front koji je ove izbore dobio zahvaljujući potpuno supronoj politici u odnosu na ono za šta se danas, makar deklarativno, zalažu. Front se većinski zalagao za izlazak iz NATO saveza, za jačanje saveza sa Rusijom  i za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, kao i za ukidanje sankcija Rusiji“, naveo je Kentera.

U Sporazumu, kako je dodao, manje-više je sve supronto od onoga za šta se DF zalaže.

„Da li će taj Sporazum funkcionisati vidjećemo u narednom periodu. Svakome treba dati šansu i vidjeti da li to može bude održivo u budućnosti“, precizirao je Kentera.

Posebno je apostrofirao šta bi za evropski put Crne Gore značilo eventualno ukidanje sankcija Rusiji.

„To bi dovelo do usporavanja eurointegracija ili čak ne bi došlo do ulaska naše države u EU. Ne želimo da vidimo scenario koji se dešava u Bosni i Hercegovini, gdje su integracije zaustavljene zbog nesloge tri strane i nemogućnosti dogovora. Do danas ste imali Crnu Goru kao svijetlu tačku u regionu kojoj je perspektiva ulaska u Uniju bila jasna. S druge strane, EU je u Crnoj Gori imala i taj oslonac – u smislu dobrog primjera i garanta evropskog puta. Mislim da nikome u Evropi ili međunarodnoj zajednici nije stalo da izgubi Crnu Goru kao kredibilnog  partnera“, zaključio je Kentera.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Kentera: Spoljno-politički put CG niko ne može promijeniti
Prijavite se na Newsletter