Mađarska iskustva: priprema tima VCG za Avganistan

Na obuci od 2. do 28. novembra u trening centru Oružanih snaga Mađarske u Taborfalvi bilo je 37 pripadnika Voske Crne Gore. O tome kako su se pripremali za odlazak u ISAF misiju za „Bezbjednost“ govori major Saša Jovanović

„Nakon odluke Skupštine Crne Gore o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u misiju ISAF u Avganistanu, Ministarstvo odbrane Crne Gore i Generalštab Vojske Crne Gore preduzeli su niz koraka u pripremi za izvršenje ovog veoma složenog, a u isto vrijeme i veoma značajnog zadatka“, objašnjava Jovanović.

On kaže kako je u sklopu priprema organizovano više uzajamnih posjeta delegacija Vojske Crne Gore i zemalja partnera, Republike Mađarske i SR Njemačke, kada je i konačno odlučeno da će crnogorski kontigent biti upućen u sastav mađarskog rekonstrukcijskog tima za obnovu u bazi „Pannonia“ u Pol-e Khomri.  

Početkom oktobra delegacija Vojske Crne Gore je boravila u Avganistanu kako bi se i sami uvjerili kakva je  situacijau bazi, gdje će crnogorski kontigent biti razmješten.

„S obzirom da je obuka pripadnika crnogorskog kontigenta počela u avgustu 2008.godine, kao finalni dio tog procesa je zajednička obuka sa mađarskim kontigentom, koji će u isto vrijeme, sa crnogorskim kontigentom boraviti u Avganistanu. Na obuci od 2. do 28.novembra u trening centru Oružanih snaga R.Mađarske u Taborfalvi bilo je 37 pripadnika Vojska Crne Gore“, priča major Jovanović.

Sama obuka je koncipirana tako, da se u što je moguće realnijim uslovima, koji vladaju u Avganistanu, svi pripadnici kontigenta uvježbaju za sve moguće situacije, koje ih mogu zadesiti u misiji. Za tu svrhu su izgrađeni i posebni objekti koji u velikoj mjeri podsjećaju na objekte u Avganistanu.

Obuka se sastoji iz četiri dijela i podijeljena je u četiri sedmice obuke.

Prvi dio čini obuka u gađanju iz svih vrsta naoružanja koja se koriste u samoj misiji – automatske puške, pištolji, puškomitraljezi, ručni bacači granata-  kao i bacanje ručnih bombi. Ovaj dio obuke su već, završili svi pripadnici Vojske Crne Gore, koji su bili na obuci. Komanda centra je vojnike iz Crne Gore, objašnjava Jovanović, ocijenila najvišim ocjenama.

Drugi dio obuke je teoretski dio i sastoji se od predavanja, raznih prezentacija i upoznavanja sa pravilima i propisima, koji vladaju u bazi, kao i upoznavanje sa običajima i kulturom Avganistana. Ovaj dio obuke će biti realizovan od strane mađarskih oficira, koji iza sebe imaju jednu ili dvije rotacije u Avganistanu.

Treća sedmica je bila rezervisana za pripremu i uvježbavanje obezbjeđenja baze, zadatak koji će pripadnici crnogorskog kontigenta i realizovati u Avganistanu.

 U četvrtoj  sedmici je završni, ali i najvažniji dio obuke, jer se tada izvodila vježba, za koju su stvoreni realni uslovi kakvi vladaju u Avganistanu. Pripadnici oba kontigenta (crnogorskog i mađarskog) organizovali su sistem rada, kakav je u bazi u Avganistanu i bili su tokom vježbe izloženi svim mogućim situacijama, koje ih mogu čekati u misiji.

Major Jovanović naglašava kako su se u drugoj sedmici obuke pripadnicima oba kontigenta pridružilo i šest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji u bazi izvršavaju zadatke iz oblasti vojne policije.

„Obuka se realizuje dosta brzim tempom, iziskuje velika naprezanja ljudstva, posebno, ako se uzmu u obzir svakodnevne kiše. Međutim ,ni to ne predstavlja nikakav problem , jer su vremenske prilike i u Crnoj Gori  iste, tako da su crnogorski vojnici na to navikli“, kaže major Saša Jovanović. 

No, sem napornog rada ima i druženja. „Veliku radost, u rijetkim pauzama obuke, predstavlja druženje sa mađarskim kolegama, kada se svima pruža odlična prilika da se bolje upoznaju sa ljudima sa kojima će dijeliti i dobro i zlo tokom šestomjesečnog angažovanja u Avganistanu. To je ujedno i prilika da se razmijene iskustva, nauči nešto od svojih kolega, kao i da se vježba i usavršava znanje engleskog jezika, koji je zvanični jezik u misiji“, kaže Jovanović.

Crnogorski vojnici koji su bili na obuci u Mađarskoj puni su hvale za njihove kolege i domaćine. Prepričavaju kako su im prve subote boravka u Mađarskoj, nakon naporne radne nedjelje pripremili tzv. „ice-breaker“. Pripadnici Vojske Crne Gore su tada imali priliku da umjesto tradicionalnog vojsničkog pasulja kakav se već devenijama jede na našim prostorima probaju tradicionalni mađarski gulaš. Vojnički, naravno. Sve to uz pivo i „palinku“.  

„Posmatrajući sve te vojnike iz više zemalja, kako okupljeni oko „vojničkog kazana“, bezbrižno razgovaraju o svojim porodicama, svakodnevnom životu, uče jedni druge osnovama svog jezika, stiče se utisak kako su oni već postali jedna velika porodica i da im svi problemi i izazovi koji ih čekaju i misiji neće teško pasti“, tvrdi Jovanović. 

Pripadnici Vojske Crne Gore koji će putovati u Avganistan treba da daju svoj doprinos miru u svijetu. I razmjene iskustva sa kolegama sa kojima će se susrijetati. Put u Mađarsku bio je korisno iskustvo.

(Magazin “Bezbjednost” broj 6)

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Mađarska iskustva: priprema tima VCG za Avganistan
Prijavite se na Newsletter