Na konferenciji „Geopolitika na Zapadnom Balkanu: perspektive za region“ zaključeno: Evropska Unija mora imati jasnu viziju

Konferencija pod nazivom „Geopolitika na Zapadnom Balkanu: perspektive za region“ u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, Ambasade Bugarske i Fondacije Konrad Adenauer održana je danas, 27.06. u hotelu Ramada u Podgorici. 

Dr Igor Lukšić, ispred Atlantskog saveza Crne Gore i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugchieva  u svojim uvodnim izlaganjima istakli su značaj ovakvih okupljanja za zemlje Zapadnog Balkana naglašavajući sve izazove sa kojima se suočavaju i koji im predstoje. Uvjereni su da je princip dijalog najvažniji segment kako bi se prevazišle barijere iz prošlosti I kako bi konačno čitav region postao dio evropske zajednice  i NATO alijanse. Oni su se usaglasili da i za Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju slijedi naporan put ka otvaranju svih poglavlja, ali da je progress vidljiv I da sve države rade na učvršćavanju demokratskih vrijednosti.

Učesnicima se na otvaranju obratio Andrija Nikolić, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore kazavši da mu je izuzetno zadovoljstvo što je pokrenuta tema geopolitičkog stanja na Zapadnom Balkanu i da je zaapravo ova konferencija sjajna prilika za razmjenu mišljenja uglednih predstavnika prestižnih institucija iz regiona.

Iliana Yotova, potpredsjednica Republike Bugarske je prilikom svog izlaganja kazala koji proaktivni pristupi bi se mogli upotrijebiti za borbu protiv ključnih problema koji potresaju zemlje Zapadnog Balkana, kao i u kojem su stadijumu rješavanja istih. Ona se osvrnula na politiku proširenja EU i istakla da se ona ne može realizovati, a da u to nisu uključene balkanske zemlje. Potpredsjednica Bugarske nalazi se u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i tom prilikom je naglasila napredak koji naša država ostvaruje na polju evroatlantskih integracija, tim prije što je već članica NATO. Dodala je da uočava vidljivi trud koji Crna Gora ostvaruje kroz proces pristupanja EU. Bilo je riječi i o najvećim izazovima koji se tiču dijaloga Beograda i Prištine, rješavanju spora Grčke i Sjeverne Makedonije, kompleksnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o ulozi međunarodnih organizacija u determinisanju svih poteškoća koje komplikuju njihovu funkciju u valorizovanju demokratskih vrijednosti.

Govoreći u okviru tematske sesije, dr Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore istakao je koliko je bitno jedinstvo saveza prilikom izazova sa kojima se suočava. Takođe, usaglasio se da je na putu ka EU ostvaren veliki rezultat i da je članstvom u NATO naša zemlja definitivno korak bliže. On ističe članstvo u NATO  kao najveći dosadašnji uspjeh, ali i upozorava na ruski uticaj koji ne jenjava na Zapadnom Balkanu. Kentera je podsjetio na umiješanost Rusije u parlamentarne izbore 2016 godine I dodao da ukoliko građani Crne Gore, a i regiona misle da je to prestalo, zapravu su dovedeni u zabludu. Rusija I dalje na sve načine itekako pokušava da djeluje na sve ključne odluke presudne za razvoj i unapređenje zemalja regiona. Takođe, istakao je da EU mora imati jasnu viziju i strategiju, kako po pitanju proširenja, tako i po pitanju budućnosti same EU, što sada nije slučaj. Evidentan je nedostatak lidera sa jasnom vizijom na političkoj sceni EU i to je ono što nam se može obiti o glavu. Ukoliko se EU što prije ne konsiliduje i ne zauzme jasan stav po pitanju proširenja zemalja Zapadnog Balkana, neke druge zemlje poput Rusije i Kine neće gubiti priliku, već će iskoristiti svoju šansu, a onda će za Evropu biti kasno. 

Tom prilikom imali su riječ i Prof. dr Nano Ružin, Rektor FON Univerziteta, Sjeverna Makedonija koji je izrazio zadovoljstvo u okviru rješavanja spora Grčke I Sjeverne Makedonije i to naglasio kao istorijski trenutak za dvije zemlje, i Prof. dr Zoran Dragišić, profesor Studija bezbjednosti Univerziteta u Beogradu je kazao da je trenutna situacija na relaciji Srbija-Kosovo prilično komplikovana, ali vjeruje da je dijalog ključno rješenje. 

O gorućim temama i izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan govorili su  Dr. Arian Starova, predsjednik Atlantskog saveza Albanije, koji se takođe osvrnuo na napore Beograda i Prištine  i sugerisao na poboljšanje odnosa dvije zemlje, međutim da ih još čeka iscrpan posao, i Prof. dr Sead Turčalo, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, istakavši dominantne nesuglasice da bosansko-hercegovačkoj političkoj sceni kazao je da postoji intezivan trud u evroatlantskim integracijam te zemlje. Dr Besfort Rrecaj, predsjednik Evroatlantskog udruženja Kosova, ukazao je na predanost države Kosovo kako bi se poboljšao odnos Srbije i te zemlje, ali i na nedovoljnu ažurnost EU u ključnim političkim pitanjima te države. 

 Cilj konferencije bio je analiza geopolitičkog razvoja i njegovog uticaja na Balkanu odnosno prepoznavanje regionalnih pozicija i interesa.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Na konferenciji „Geopolitika na Zapadnom Balkanu: perspektive za region“ zaključeno: Evropska Unija mora imati jasnu viziju
Prijavite se na Newsletter