#NATO 2030: Prilagođavanje novim bezbjednosnim izazovima i novim granicama

Olivera Injac, ministarka odbrane u Vladi Crne Gore, izjavila je da se NATO alijansa suočava sa velikim bezbjedonosnim izazovima ali da je najvažnije da očuva jedinstvo, solidarnost i koherentnost.

Na panelu #NATO2030: Prilagođavanje novim bezbjedonosnim izazovima i novim granicama, Injac je naglasila da u vremenu izazova kakva je i godina na izmaku, NATO treba da pokaže snagu da se može tim izazovima prilagoditi.

Kroz istoriju, Alijansa je pokazala da može da se prilagodi svim izazovima. Međutim, sada ne treba da se samo prilagođavamo,  treba da anticipiramo izazove i opasnosti, dakle da imamo u vidu ne samo ono što se da, već ono što se ne da predvidjeti.

Ona je kao posebnu vrijednost zapadne vojne alijanse istakla ne samo njemu odbrambenu moć, već vrijednosti koje Alijansa njeguje i promoviše i koji poboljšavaju društvo i demokratiju, dajući nacionalnim politikama država kredibilnost.

Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, kazao je da je NATO djelovao stabilizujući faktor u Bosni i Hercegovini.

Danas su  izazovna vremena, na njih treba da odgovorimo, ali zbog nedostatka konsenzusa u BiH naša stremljenja tom savezu su jako usporena, kazao je on, izražavajući žaljenje što dobar dio stanovnika te države nije svjestan benefita koje donosi članstvo u ovom vojnom savezu.  Ako bismo postali članica NATO saveza, generalizovali bismo značajan napredak našoj zemlji, rekao je on.

Dekan Kledža za bezbejdnosne studije Maršal centra Anre Mekta  upozorio je na složenost odnosa na globalnoj sceni. Umjesto hladnoratovske podjele svijeta između dvije sile, kada je Kina bila samo mali regionalni igrač, današnji odnos snaga je potpuno drugačiji. Dok Rusija investira u svoje nuklearne kapacitete želeći da oživi posljeratnu podjelu, Kina je napravila do skora nezamisliv iskorak i to u kratkom roku, i počinje svoju dominaciju na globalnoj sceni koristeći vrijednosti liberalne demokratije.

Za NATO saveznike je zaista ključno pitanje kako odgovoriti na izazov ovakvog obima i čini mi se da je ključna tačka kako ponovo izraditi borbenu moć Alijanse, kazao je on.

Podsjećajući na velike kineske investicije u  oružane snage, posebno mornaricu, te njeno prisustvo na Pacifiku, Mekta je  naglasio potrebu da  Evropa investira u ono što je zapostavila, a to je vojna moć. Međutim, on se oštro suprtotstavio stvaranju posebne armije EU, smatrajući da bi to samo oslabilo borbenu moć saveznika, jer bi vodilo fragmentaciji odbrane.

NATO je najvrednija stvar koju saveznici imaju i oni moraju postići konsenzus oko toga kako gledaju  ne samo na Rusiju, već i Kinu.

On je podsjetio da je NATO savez svojim postojanjem obezbijedio najduži period mira i prosperiteta, ne samo kao vojna sila, već promovisanjem vrijednosti koje njeguje, a koje vode prosperitetu društva.

Džejmi Šej profesor Strategije i bezbjednosti sa Univerziteta iz Eksetera kazao je da je problem vojne alijanse to sto čeka da problemi iskrsnu, pa da odgovori na njih. NATO mora da anticipira probleme kako bi se efikasnije na njih odgovorilo.

Naši neprijatelji ne žele više da nas potuku u borbi, oni sada prijete našem načinu života, oni su prisutni na svim poljima, podrivajući povjerenje u  demokratske vladavine i izlažući nas svakodnevnim pritiscima, posebno kroz mnoštvo dezinformacija koje plasiraju. Nekada su ti pritisci i drugačiji, pogledajte šta Kina radi Australiji, Tajvanu, kakav pritisak vrši i na koje sve načine taj pritisak ostvaruje.

On smatra da demokratske vlade moraju da obučavaju svoje stanovništvo da prepoznaje te prijetnje, kako bi se uspješno borili sa njima. Svi građani moraju stati u odbrambeni front, jer to je prijetnja našem načinu života.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
#NATO 2030: Prilagođavanje novim bezbjednosnim izazovima i novim granicama
Prijavite se na Newsletter