Ne možemo očekivati da naši saveznici partneri riješe naše probleme

Ne možemo očekivati da naši saveznici partneri riješe naše probleme

Dezinformacije su dio mnogo većeg ekosistema negativnog uticaja Rusije i aktivnih mjera koje uključuju mnogo različitih alata, uključujući stratešku korupciju, stvaraju mrežu uticaja, organiziranog kriminala koji je instrument državne uprave za Rusiju, upotrebu punomoćnika i trojonskih konja, kao i sajber napada kazao je Brajan Vitmor nerezidentni saradnik Atlantskog savjeta na ovogodišnjem 2bs Forumu.
Gostujući na panelu o uticaju dezinformacija Vitmor je kazao da društva u kojima postoji visoki stepen korupcije, visok stepen nepovjerenja javnosti i visok stepen polarizacije, su ranjiva na prijetnju koju predstavljaju dezinformacije. Kao primjer zemalja gdje hibirdne prijetnje nemaju veliki uticaj naveo je Finsku i Estoniju, dodaju ću da su to zemlje koje imaju nizak stepen korupcije i podijeljenosti u društvu.
Kao rješenje za ovaj problem Vitmor navodi saradnju unutar transatlantske zajednice. Treba da pojačamo nivo medijske pismenosti, građansko obrazovanje, povećamo otpornost, kao što su to uradile skandinavske i baltičke zemlje, dodao je on.
Vuk Maraš direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope smatra da u borbi protiv dezinformacija prvi kaorak bi tebao biti jačanje kapaciteta medija da budu odgovorniji prema čitateljima, a zatim precizniji i profesionalniji. To je ono što nedostaje našim društvima.
Maraš smatra da je neophodno da se redefiniše pojam medijske pismenosti, i da se nađe adekvatno rješenje kako da se dopre do mladih ljudi. On dodaje da se u taj porces moraju uključiti crnogrse vlasti i nadležno mi istarstvo. Ne možemo očekivati da naši saveznici partneri riješe to pitanje dodao je on
U Crnoj Gori je to zaista teško zaustaviti dezinformacije, jer smo pod stalnim uticajem ne samo velikih zemalja sa neliberalnim tendencijama, već i našeg susjedstva s kojim dijelimo iste jezike, smatra Maraš.
Prema njegovim rijčima, u Crnoj Gori se ponovo suočavamo s činjenicom da je vlada jedan od najvećih generatora lažnih vijesti, koje se stalno izbacuje u javnost. Očekivali smo da će učiniti potpuno različite stvari – da nam pomognu i sarađuju s medijskim organizacijama, zaključio je Maraš.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Ne možemo očekivati da naši saveznici partneri riješe naše probleme
Prijavite se na Newsletter