Crnoj Gori potrebna nova pro-zapadna vlada

„Mislim da se uvijek susrijećemo sa teškim vremenima kada je u pitanju formiranje neke vlade u Crnoj Gori. Ne zbog lokalnih izbora, ne zbog nekih unutrašnjih problema, nego zato što je ovoj zemlji potrebna vlada što je prije moguće.“ Rekao je Kentera za Albansku nacionalnu radio televiziju, kao odgovor na pitanje o pregovorima za novu vladu.
Kentera je podsjetio da je Crna Gora do skoro bila NATO članica na koju su se svi mogli osloniti, što trenutno nije slučaj i da je Crna Gora u stanju blokade.

„Do skoro je Crna Gora bila jedan od najboljih primjera u Alijansi, gdje su svi mogli da se oslone na nas. Danas, to nije slučaj. Imamo više odluka vezanih za NATO i EU, koje još nijesu donešene, a to je sve zbog toga što nemamo vladu, zato je moramo formirati što prije“ Rekao je Kentera.

Kentera je istakao da najbolja stvar koja se dogodila u skorijoj istoriji Crne Gore je NATO članstvo, posebno kada se uzme u obzir trenutni rat u Ukrajini. Međutim, kako je on naglasio, Ruski uticaj je ipak prisutan u Crnoj Gori.
„Mogu samo da zamislim šta bi Rusi uradili ovdje preko svojih posrednika, a da nijesmo NATO članica. Zahvaljujući tome, ne mogu vojno intervenisati ovdje ili vršiti bilo kakav veći uticaj kao što su to uradili u Ukrajini, ali ono što oni žele da urade, i nemam sumnje u to, jeste da podriju demokratski sistem u Crnoj Gori i da pokažu kako zemlja koja je NATO članica može biti destabilizovana.“

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore rekao je da postoje različiti ruski posrednici u Crnoj Gori, ali onaj najvažniji je Srpska pravoslavna crkva.
Kada je u pitanju formiranje nove vlade, koju bi predvodio Dritan Abazović, Kentera je upitan da li se nada da će ta nova vlada uvesti sankcije Rusiji.
„To ne bi trebalo biti upitno uopšte, jer nova vlada mora biti pro evropska, pro zapadna i pro NATO, u to niko ne treba da ima sumnje. U obavezi smo da sada formiramo takvu vladu u kojoj nema mjesta za bilo kakve ruske elemente.“ Rekao je Kentera.

Dodao je da je Crna Gora izgubila svoj kredibilitet u proteklih 15 mjeseci i da je potrebno da se vrati na svoj put.
„Od presudnog značaja je formiranje vlade koja je pro-NATO, pro-zapadna i pro-evropska. I naravno, odluke vezane za sankcije, odluke vezane za Rusiju i sve što je u skladu sa članstvom u EU, kao i obavezama koje imamo kao NATO članica. To je nešto što niko ne treba da dovodi u pitanje. Tako da, ko god misli da to izbjegne i da vodi ovu zemlju u suprotnom pravcu ili da se kocka sa tim, on ne može biti premijer, takvu vladu ne želimo ovdje.“ Zaključio je Kentera.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Crnoj Gori potrebna nova pro-zapadna vlada
Prijavite se na Newsletter