Onlajn diskusija: NATO se mora adaptirati novonastalim okolnostima i izazovima

Zapadi Balkan mora da bude okrenut Zapadu i demokratiji zaključuili su učesnici Onlajn diskusije koju je organizovao Atlantski Savez Crne Gore.

Na panelu na temu NATO samit 2021-zaključci i implikacije za Zapadni Balkan učestvovali su Ranko Krivokapić – potpredsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Kolinda Grabar-Kitarović – bivša predsjednica Hrvatske, Bendžamin Hadad – direktor Centra za Evropu Atlantskog saveza SAD, Stefano Stefanini – bivši stalni predstavnik Italije pri NATO i direktor odsjeka u Briselu kompanije Project Associates. Moderator panela bio je Savo Kentera predsjednik Atlantskog Saveza Crne Gore.

Potpredsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Ranko Krivoakpić saopštio je da je izjava predsjednika SAD „Amerika se vratila“ od posebnog značaja za Zapadni Balkan. On je naglasio da su Rusija i Kina u psoljednje četiri godine u velikoj mjeri prisutne na Zapadnom Balkanu, ali i u ostatku Evrope. Krivokapić je naglasio da dosadašnji postupci predsjednika Bajdena, posebno ukaz koji je donoi 8. juna, pokazuju  da su on i njegova administracija u potpunosti svjesni šta se dešava na Balkanu. Komentarišući situaciju u Crnoj Gori bivši predsjednik crnogorskog parlamenta je kazao da je Crna Gora od primjera stabilnosti na Zapadnom Balkanu postala nešto sasvim suprotno.

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je da se geopolitička situacija u svijetu, uključujući i Zapadni Balkan u velikoj mjeri promijenila. Nakon perioda Američke dominacije dobili smo nova rivalstva i to između četiri igrača, Amerike, EU, Rusije i Kine, naglasila je Grabar-Kitarović.  Ona smatra da je u takvoj situaciji neophodno napraviti novu startegiju koja će biti adaptirana na novonastale okolnosti i prijetnje. Kada je u pitanju Zapadni Balkan, bivša predsjednica Hrvatske je kazala da većina stanovništva na Zapadnom Balkanu i dalje NATO i EU percipira kao pravi izbor.

Bendžamin Hadad, direktor Centra za Evropu američkog Atlantskog saveza je istakao da  je  Bajedenova administracija pokazala jednu novu privrženost transatlantskim odnosima. Prema njegovim riječima ne može se očekivati da se povjerenje između SAD i EU, koje je narušeno u prethodnom periodu, izgradi preko noći. Međutim, njega ohrabruje činjenica da Bajednova administracija i kada se fokusira na unutrašnja pitanja Amerike uvijek sadrži dozu međunardone komponete. Hadad se osvrnuo i na odnos Amerike i Rusije. On smatra da nova američka adminstracije na očekuje da će biti nekog velikog pomaka u odnosima sa Rusijom, te da je cilj ove administracije da stabilizuje odnose i učini ih predvidljvijim.

Bivši stalni predstavnik Italije pri NATO i direktor odsjeka u Briselu kompanije Project Associates Stefano Stefanini kazao da nakon samita, NATO jasno zna u kom pravcu treba da ide. Kada je u pitanju Zapadni Balkan, Stefanini smatra da ovaj region nije više u centru pažnje NATO alijasne. Međutim, po njegovom mišlejnu razlog tome je uspjeh koji je NATO napravio na tom prostoru i činjenica da samo dvije zemlje sa Zapdnog Balkana nijesu čalanice NATO saveza.

Ovo je prva od pet onlajn diskusija koje organizuje Atlantski savez Crne Gore u sklopu projekta „2BS Forum 365“. Ovaj projekat se realizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (Njemačkog Maršalovog fonda) i Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Kompletnu onlajn diskusiju možete pogledati na našem sajtu ili na našoj zvaničnoj Facebook stranici kao i na YouTube kanalu.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Onlajn diskusija: NATO se mora adaptirati novonastalim okolnostima i izazovima
Prijavite se na Newsletter