Otvoren deveti po redu 2BS Forum


Izuzetno je važno da se sa svih adresa pošalje jasna poruka da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana, jer svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put, rekao je premijer Duško Marković.

On je na otvaranju devetog To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi rekao da Crna Gora, kao još uvijek najmlađa članica Alijanse, aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata. 

Marković je rekao da u godini kada NATO obilježava 70 godina od svog postojanja, Alijansa pred sobom ima punu agendu suočavanja sa novim i starim izazovima, uz   promijenjenu geopolitičku situaciju.

Podsjetio je da je Alijansa posebnu pažnju u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana. 

“Istorijski pozitivan epilog pregovora Skoplja i Atine o razrješenju spora oko imena, otvorio je put Sjevernoj Makedoniji ka članstvu u NATO i EU, što će zasigurno doprinijeti ostvarivanju vizije ‘Evrope, slobodne, cjelovite i u miru’. Uvjereni smo da će države članice Alijanse što prije ratifikovati Pristupni protokol i da će Sjeverna Makedonija uskoro postati njena 30. članica”, rekao je Marković, uz ocjenu da je veoma značajno što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u. 

Crna Gora, kako je rekao premijer, politiku otvorenih vrata promoviše kako kroz bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala. 

“Spremni smo da nastavimo da pomažemo svim susjedima i aspirantima s kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja”, rekao je Marković. 

Osvrnuo se premijer i na tek objavljeni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, koji je, kako je ocijenio, “realno sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima”. 

“Raduje nas da se primjećuje ukupan rad, posebno Vlade i njenih organa, robustan rast ekonomije ili rezultati ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mi ćemo sve preporuke sa pažnjom, kao i do sada, sagledati. Upravo zato se i nalazimo na poziciji koju zauzimamo, kao članica NATO-a i vodeća zemlja na putu ka članstvu u Uniji”, poručio je Marković. 

Crna Gora se, kako je rekao, zalaže za što veći napredak svih država regiona. Ističe i da značaj koji NATO i EU imaju za Zapadni Balkan “ne treba detaljnije obrazlagati”.

“Važno je da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi upravo srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa. Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put”, rekao je Marković.

Kentera: Crnu Goru niko neće i ne može uplašiti

Podsjećajući kako se ove godine obilježava 70 godina od osnivanja NATO saveza, direktor Atlantskog savjeta Savo Kentera kazao je da na to svi moramo biti ponosni. 

“NATO je ponudio mehanizam kanalisanja moći svojih članica kako bi se obezbijedila stabilnost kontinenta”, rekao je Kentera, uz ocjenu da je NATO utabao put kao EU mnogim državama članicama.

On je ocijenio da smo svi “dobro svjesni koliko je današnji svijet nepredvidiv i sa kakvim se sve izazovima danas susrećemo”. 

“Izuzetno agresivne reakcije Rusije, počevši od nasilne aneksije Krima do podrivanja demokratskih sistema, gdje smo na našem vlastitom primjeru upravo ovdje u Crnoj Gori svjedočili šta je sve ova zemlja spremna da uradi kako bi sprovela svoje interese, pokazuju da nismo ni blizu dugoročnom rješenju, koje će predstavljati temelj stabilnosti budućim generacijama”, istakao je Kentera.

On smatra i da ni nakon 70 godina ne možemo reći da su svi izazovi prevaziđeni i svi problemi riješeni. 

“Na žalost, u sprovođenju ovakvih namjera i djela, Rusija svoje saveznike pronalazi u pojedinim političkim partijama, nekada pojedincima ili vrlo vješto u djelovima civilnog sektora, a veoma moćno oružje u njihovim rukama predstavljaju i sami mediji. Širenje lažnih vijesti ili dezinformacija, odnosno kreiranje veoma sofiscticiranih narativa koji utiču na javno mnjenje na način na koji to odgovara ovoj zemlji, samo su neki od primjera izuzetno uspješne kampanje, ili usudiću se da kažem rata, koji Rusija vodi protiv čitavog demokratskog svijeta”, istakao je on.

Crnu Goru, kako je poručio, niko neće i ne može uplašiti, niti skrenuti sa njenog puta ka društvu najrazvijenijih demokratija svijeta.

“Prvi korak na tom putu smo uspješno savladali, ulaskom u NATO, a vjerujem da ćemo uskoro vidjeti i rezultate napornog rada, koji će se manifestovati članstvom u EU. Imamo odlučnosti, hrabrosti nam nije nikad nedostajalo, a vjerujem da ćemo biti i dovoljno maštoviti da se izborimo sa svima koji ne misle dobro ovoj državi, regionu ili bilo kojem našem iskrenom i pravom savezniku! Rusija ili bilo koja druga zemlja, koja nije iskreni prijatelj Crne Gore, i koja ljubomorno gleda na naše uspjehe, pokušavajući konstantno da unesu haos i podriju naše demokratske sisteme, mora da zna da u tome nikada neće uspjeti”, poručio je Kentera.

Voditi dijalog, kkao je rekao, ne znači i spustiti nivo odbrane. Naprotiv, naša odbrana, prema njegovim riječima, sada mora biti jača nego ikada.

“Ne zato što neko želi konflikt, već da bi se taj isti konflikt spriječio i osigurao trajnji mir. Mnogo je još raznovrsnih i veoma nepredvidivih izazova pred nama. To znači da moramo biti spremni na sve prijetnje, koje mogu doći iz bilo kog pravca. A da bi za to bili spremni, moramo ulagati u naše odbrambene sisteme”, kazao je on.

Rajnke: Crna Gora lider

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke podsjetila je da je Crna Gora prošle sedmice proslavila 13 godina nezavisnosti, a da će  uskoro obilježiti dvije godine od članstva u NATO. 

“Mala nacija u 13 godina ostvarila je velike uspjehe, i jedan je od lidera evroatlantske zajednice”, kazala je ona, navodeći da je Crna Gora veliki prijatelj SAD-a.

Osvrnula se na presudu Višeg suda u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016 godine, što je, smatra ona, pobjeda vladavine prava u Crnoj Gori nad drskim pokušajem Rusije u miješanje u unutrašnje prilike u zemlji.

Ona je rekla i da Crnu Goru prepoznaje kao lidera na Zapadnom Balkanu.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Otvoren deveti po redu 2BS Forum
Prijavite se na Newsletter