Otvoren jubilarni deseti 2BS Forum

Predsjednik Atlantskog saveza  Crne Gore dr Savo Kentera izjavio  je danas da Crna Gora i Balkan moraju ostati u interesnoj zoni Zapada i da se ne smije dozvoliti Kini i Rusiji da preuzmu uticaj nad Balkanom.

Otvarajući  jubilarni 10.  To Be Secure (2BS)  forum u Podgorici, Kentera je naglasio da o tome nema i ne može biti kompromisa.

Crna Gora je uvijek bila na strani  njenih partnera i saveznika i nećemo dozvoliti da se podriva naša demokratija, nećemo dozvoliti miješanje u unutrašnje stvari zemlje i prepravljanje naše istorije, rekao je on,  dodajući da u tome Crna Gora računa na svoje istinske i prave partnere.

Uostalom , zar nije to ono  za šta se i sam NATO zalaže?, upitao je Kentera.

Predsjednik Atlantskog saveza je istakao da su godine pred nama ključne za region.

Kada to kažem ne mislim samo na Crnu Goru, već i  Srbiju , kao  jednu od najznačajnijih zemalja u regionu a koju  ”trebamo kao snažnog saveznika u NATO-u”. Iako izgleda da je to nemoguće ili teško postići u bliskoj  budućnosti, treba da znaju da kada se odluče na to, mogu da računaju na našu punu podršku, kazao je on.

Sumirajući  godinu na izmaku koju je obilježila pandemija koronavirusa, Kentera je rekao da je zdravstvena kriza produbila  ili podstakla krizna društvena-politička dešavanja u mnogim zemljama i da je dala zamah  rastu  dezinformacija i teorija zavjere, koje su se raširile do te mjere da se mora razmišljati kako se uspješno od njih odbraniti.

Neke prognoze govore da će posljedice toga biti dugotrajnije i veće na društvo i ekonomiju nego sama zdravstvena kriza, upozorio je on.

Ilustrujući kako poplava dezinformacija  utiče na društvo, Kentera je naveo primjer Crne Gore koja je u vrijeme  parlamentarnih izbora , u avgustu ove godine, bila  preplavljena nezapamćenom količinom lažnih vijesti i dezinformacija  koje su, kako je kazao, nažalost poticale iz Srbije kao zemlje koja je bila posrednik za izvršavanje ruskog uticaja u Crnoj Gori i Balkanu.

Osvrćući se na crnogorske izbore i njihov rezultat, Kentera je kazao da su na njima građani glasali za promjene i da žele da to budu promjene na bolje. Istovremeno, podsjetio je da niko u tadašnjoj opoziciji nije očekivao tako mirnu tranziciju vlasti, kakva se upravo dogodila u našoj državi.

Crna Gora je  pokazala puni demokratski kapacitet , ilustrujući ostatku svijeta i svima onima koji su mislili da ovdje Vlada diktatura, da to nije slučaj.

Pokazali smo da promjene nijesu bajke , već i mogućnost i realnost , pokazali samo da je Crna Gora stabilna, demokratska , suverena zemlja koja može da služi kao primjer kako se obavlja mirna tranzicija vlasti, i to nakon 30-godišnjeg vladanja jedne stranke“.

Podsjećajući  da je današnji 10. jubilarni 2BS forum, Kentera je sa zadovoljstvom podsjetio na činjenicu da je,  tokom tog desetljeća, Forum postao uticajna platforma na kojoj su se razmatrali gorući izazovi i teme  i na autentičan i inspirativan način nalažena rješenja problema i razmatrane posljedice koje ta rješenja mogu imati.

Od prvog Foruma ovog tipa ikada organizovanog na prostoru šireg područja Zapadnog Balkana, uvijek smo radili na promociji zapadno orijentisane Crne Gore, posvećene reformama i evro-atlanskom putu.

Slobodan sam da kažem da je To Be Secure forum doprinio da Crna Gora postane punopravna članica NATO-a 2017. godine kao i da je uticao na jačanje bezbjedonosnog sektora.

Evropska unija ostaje jedan od naših najvažnijih ciljeva  i nastavićemo gorljivo da istrajemo na tom putu, zaključio je Kentera.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Otvoren jubilarni deseti 2BS Forum
Prijavite se na Newsletter