Otvoren osmi 2BS Forum

Osmi To Be Secure (2BS) Forum, koji okuplja više od 400 učesnika iz cijelog svijeta, otvoren je danas u Budvi. Poslata je poruka da je Crna Gora predvodnik integracija na Zapadnom Balkanu, ali da bi trebalo nastaviti s reformama.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, rekao je da je uvijek zadovoljstvo biti u Crnoj Gori.

Čestitajući Milu Đukanoviću preuzimanje funkcije predsjednika države, Palmer je rekao da se godinu dana nakon prijema Crne Gore u Alijansu, mora razmišljati o daljim koracima i ciljevima, a to su evropske integracije i evroatlantske integracije zemalja regiona.

Crna Gora, smatra on, predvodi proces EU integracija, a zvanična Podgorica bi, smatra on, trebalo da sprovodi reforme kako bi se iskorijenio organizovani kriminal. Komentarišući napad na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić, Palmer je rekao da taj događaj podsjeća na važnost medija.

Palmer je rekao da bi Crna Gora trebalo da podstiče atmosferu u kojoj mediji mogu da vrše svoju ulogu, jer su slobodni mediji osnova za demokratiju. Stranke na vlasti bi trebalo da budu predvodnice tog procesa.

„Demokratski procesi trebalo bi da se dalje razvijaju van vlade, a NVO da budu aktivne, dok bi štampa trebalo da ispunjava svoje obaveza, da izvještavaju tačno i profesionalno, da prave razliku između mišljenja i vijesti“, kazao je Palmer.

Palmer je, govoreći o sporu oko imena između Grčke i Makedonije, rekao da će SAD učiniti sve da podrže postizanje sporazuma, kako bi zvanično Skoplje krenulo u dalje integracije ka NATO-u.

U BiH ima, kako je rekao, dosta izazova, te da zabrinjava nacionalistička retorika. Nesposobnost lidera, kako je kazao, odvlači BiH od evropskog puta.

„Integracije BiH u evroatlanstke strukrture je nešto što garantuje našu bezbjednost“, rekao je Palmer.

Normalizacija između Srbije i Kosova, kako je rekao, ima ogroman potencijal, pa je izuzetno važno nastaviti dijalog.

„Drago nam je da je Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, identifikovana kao predvodnik evropskih integracija. I Kosovo napreduje, to je mlada demokratija. Prtiština ostvaruje značajan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, istakao je Palmer.

Istakao je da Amerika ne može da se vrati na Balkan, jer nikad nije ni napustila Balkan.

„Mi smo posvećeni dugoročnim partnerstvima, želimo Evropu koja je napredna i snažna, a Balkan je dio toga. Želimo da vrijednosti koje mi dijelimo budu integrisane u vaše institucije. Nastavićemo da pružamo podršku kako bi se unaprijedile reforme, vladavina prava, bezbjednost na granicimaa, kako bi se borili protiv kriminala i korzupcije“, kazao je Palmer.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, rekao je da danas Crna Gora diskutuje s pozicije članice NATO alijanse, što je ujedno garancija naše suverenost, ali i ekonomskog rasta.

Marković je rekao da ove godine imamo za 20 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine. Smatra i da se Crna Gora nalazi na stabilnom putu.

„Promijenjena geopolitika na Balkanu opterećuje region, ali je važno prepoznati pozitivne trendove. Svjedoci smo da postoje pokušaji da se osujeti pokušaj regiona da bude dio EU i NATO. Zato je važno raditi na punom ostvarenju ove vizije“, rekao je Marković.

Crna Gora to, kako je rekao, dobro razumije, pa su od samog starta naš cilj EU I NATO.

„Niko ne može uraditi posao umjesto nas. Moramo sami rješavati probleme i sprovoditi bolne reforme. Ponosni smo da je Crna Gora na čelu pregovaračkog procesa. Svjesni smo da je članstvo zanovano na rezultatima i da članstvo zavisi od nas samih“, rekao je Marković.

Direktor Atlantskog saveza, Savo Kentera, podsjetio je da je Crna Gora prije godinu postala članica NATO, navodeći da će proći još dosta vremena dok ne počnemo živjeti u skladi s vrijednostima Alijanse. Kentera je kazao da postoji mjesta za optimizam.

„Svjedoci smo povratka SAD, Velike Britanije i ostalih zemalja na prostor Zapadnog Balknana, kako bi se pokazalo da ovaj prostor ostaje svera interesovanja zapadnih zemalja“, rekao je Kentera, uz poruku da Evropa mora preuzeti inciijativu za proces proširenja.

Crna Gora je, kako je rekao, ulaskom u NATO stvorila dobre preduslove za ulazak EU.

„Članstvo u EU neće doći samo po sebe. Pred nama je još dosta posla, prije svega na jačanju institucija sistema, borbe protiv organizovanig kriminala i korupcije i slobode medija“, rekao je Kentera.

On vjeruje da će Crna Gora imati snage i mudrosti da odabere pravi put, ocjenjujući pritom da nekim zemljama neće odgovarati da Crna Gora nastavi svoj put. Svjedoci smo, kako je rekao, i kampanje dezinformisanja.

Kentera je ocijenio i da je Zapadni Balkan najslabija tačka Evrope, zbog čega je prisustvo SAD i Velike Britanije od krucijalnog značaja, kako bi se imalo u vidu da se Zapadni Balkan neće prepustiti bilo kome.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Otvoren osmi 2BS Forum
Prijavite se na Newsletter