Poseban izazov za transatlantsku zajednicu predstavlja sve veća saradnja između Kine i Rusije

Najveći bezbjednosni izazov za zmelje u odnosu na Kinu jeste kinesko uparivanje bezjbednosnih i ekonomskih pitanja saopštio je Ian Džonson viši saradnik iz Savjeta za međunarodne odnose.

On je gostujući na 2bs forumu na panelu o Kini i kineskom uticaju istakao da je Kina postala druga najveća ekonomija u svijetu, i uspješno razvija svoje ekonomske veze koje prati politički uticaj.

Govoreći o trenutnoj bezbjednosnoj prijetnju koju predstavlja Kina, on je saopštio da evropske zemlje ne ispoljavaju veliku zabrinutost oko Kine kao što je to slučaj sa Rusijom.

Kineska strategija da svoje interese ostvaruje kroz infrastukturne projekte i kroz pozjamice, i taj novac ne dolazi uvijek prisilno, kazao je Džonson, dodajući da je čest slučaj da je zemljama neophodan novac ili da lideri zemlja smatraju da im je neophodan novac. On smatra da Kina ulazi na otvorena vrata jer  postoji nedostakat podrške i novaca koji dolazi iz zapadnih zemalja.

Filp Le Kor viši saradnik iz Hrvard Kenedi Škole smtara da je američka meka moć i dalje  jaka, dok se širenje  kinekske meke moć  do sad pokazalo neuspješno. On je dodao da to otvara prostor Amerkiu da napravi koaliciju u Aziji i Evropi.

Amerika i EU kreiraju alternativne strategije na poljima tehnologije i infrstrukture koje treba da se suprotstave Kini. Kada je u pitanju tehnologija Trampova adminstracija je bila prilično agresivna po pitanju 5G mreže i instaliranju kinske tehnologije na prostoru Evrope. Međutim, on dodaje da ostaje otvoreno pitanje da li će Evropa i Amerika sa ovim strategijama i idejama moći da se se suprotstavi Kini.

Rid Stendiš dopisnik Radija Slobodna Evropa za Kinu kaže da je NATO zazuzeo čvršći stav prema Kini u posljendjem periodu. On je dodao da Kina ne predstavlja direktnu vojnu prijetnju za NATO ali definitivno jeste novi izazov.

Poseban izazov za transatlantsku zajednicu predstavlja sve veća saradnja između Kine i Rusije, saopštio je Standiš. On je kazao da postoji limit šta može da se uradi po tom pitanju, dodajući da uvijek postoji razlika šta NATO treba da uradi i šta NATO može da uradi.

Takođe, Standiš je uporedio pristup Amerike i EU prema Kini. Prema njegovom mišljenju Amerika se jasno suprotstavlja Kini, dok EU, iako svejsna negativnog kinskog uticaja u Evropi i svijetu, posmatra kao neophodnu ekonomsku silu.

Dimitri Bečev nerezidentni saradnik iz Atlantskog savjeta je komentarisao uticaj Kine na Zapadni Balkan. On je istakao da trenutne situaciju u zemljama Zapadnog Balkana omogućava veću saradnju sa zemljama koje ne pripadaju EU i Zapadu.

Kina kuca na otvorena vrata u ovom regionu. Iskorišćava ekonmsku situaciju, korupciju i nedostak transparentnosti u tim zemljama i to je reazlog zašto je Kina uspješna u ovom regionu, kazao je Bečev.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Poseban izazov za transatlantsku zajednicu predstavlja sve veća saradnja između Kine i Rusije
Prijavite se na Newsletter