Predsjednik Atlantskog saveza, dr Savo Kentera na NATO Samitu u Londonu

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, dr Savo Kentera učestvuje na NATO samitu u Londonu, u okviru NATO Engages konferencije na visokom nivou.

U Lonodnu su se okupili šefovi država i vlada, ministri inostranih poslova, ministri odbrana, kao i ostali donosioci odluka, s ciljem obilježavanja 70 godina postojanja Saveza, ali i razgovora o budućnosti istog.

Fokus Samita je svakako na budućnosti NATO saveza, analizi kako se Alijansa bavi trenutnom geopolitičkom neizvjesnošću, promjenama u prirodi, prijetnjama i novim mogućnostima. Neke od ključnih tema o kojima se u Londonu razgovara su hibridno ratovanje, dezinformacije, sajber bezbjednost, razvoj novih tehnologija, stanje na gepolitičkoj sceni i druge.

Posebnu paznju izazvala je izjava predsjednika Francuske Makrona da je NATO moždano mrtav, te neprihvatljivost da Turska, kao jedna od najznačajnijih članica NATO saveza, kupi protivraketni sistem S400 od Rusije. Odnosi sa Turskom i Francuskom biće glavna tema Samita, nakon čega će se i znati kakvu budućnost NATO savez može očekivati.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa svakog dana dokazuje da je agilna, aktivna i daje rezultate. NATO radi mnogo više sada nego što je radio prethodnih godina.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Predsjednik Atlantskog saveza, dr Savo Kentera na NATO Samitu u Londonu
Prijavite se na Newsletter