Predsjednik Đukanović na 2BS Forumu: Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem

Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović, dodajući da nije recept da se jednom uzavrelom nacionalizmu odgovori drugim.

On je na 2BS Forumu u Podgorici rekao da Crna Gora treba da zacjeljuje podjele i da su podijeljena društva u startu hendikepirana.

Đukanović smatra da je u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu i dalje prisutan rastući potencijal koji se zalaže za evropsku budućnost.

“Nije recept za Crnu Goru da jednom uzavrelom nacionalizmu odgovori drugim nacionalizmom. Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem”, poručio je Đukanović.

On smatra da je vrijeme je za redefinisanje evropske platforme Crne Gore kao najvažnije za državnu politiku.

Đukanović je kazao da je zadovoljan što je nova vlast najavila da će nastaviti sa istim spoljno-političkim ciljevima.

Prema njegovim riječima, Crna Gora danas prednjači ispred drugih zemalja aspiranata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Crna Gora mora da nastavi da se ekonomski razvija i sa ozbiljnim reformama, da bi unaprijedila tempo daljeg pridruživanja”, rekao je Đukanović.

On je dodao da, bez obzira na promjenu vlasti, to ostaju strateški prioriteti Crne Gore.

Đukanović je ocijenio da je NATO nasušno potreban svijetu, i da su tonovi koji su se čuli nakon američkih izbora ohrabrujući za sve građane Evrope i Balkana.

“Volio bih da vidim da se Evropa brže konsoliduje. Ne prigovaram, ali imamo pet godina ozbijnog usporavanja tog procesa. Zapadnom Balkanu je potreban podstrek”, smatra Đukanović.

On je dodao da je nova Evropska komisija poslala odlične poruke i da su to bila vrlo značajna ohrabrenja.

“Nažalost, 2020. se ne završava u tom duhu. Izostale su međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, vizna liberalizacija za Kosovo”, naveo je Đukanović.

On je poručio da se nada da je EU shvatila da bez integracije Zapadnog Balkana nema stabilnosti Evrope.

Na pitanje smatra li da je Rusija odustala od Crne Gore ili je i dalje prisutna ili je fokus na drugim zemljama regiona, Đukanović je kazao da Evropa mora konačno da usvoji da je Zapadni Balkan zona njene primarne odgovornosti.

“Ukoliko nema EU na Zapadnom Balkanu, logično je da utoliko više bude i Kine i Rusije”, naveo je Đukanović.

On smatra da je promijenjena geopolitička mapa i da je sada važno ne dozvoliti da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu.

“Kako to izgleda, vidjeli smo u Crnoj Gori i 2016. i 2020. Ove godine smo imali samo sofisticiraniju borbu”, naveo je Đukanović.

On je rekao da je zadatak Srpske pravoslavne crkve da razvija srpski nacionalni identit u državama regiona.

“To znači ugrožavanje državnog suvereniteta i njenog građanskog i sekularnog karaktera. Sve što ste vidjeli u Crnoj Gori, vidjećete na svakom izbornom procesu i u Evropi i u Americi”, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da Rusija atakuje na jedinstvenu Evropu i da je Crna Gora bila samo jedna od meta u seriji.

“Vjerujem da je evroatlantski prostor mjesto ozbiljne politike. Svi koji su sumnjičili da li je malena Crna Gora potrebna NATO-u su ostali razočarani. Crna Gora je postala partner od povjerenja. Danas je NATO na udaru”, naveo je Đukanović.

On smatra da nova vlast mora da ima jako dobro i pouzdanu organizaciju da ne bi došlo do ugrožavanja povjerenja partnera.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Predsjednik Đukanović na 2BS Forumu: Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem
Prijavite se na Newsletter