Prisustvo SAD i EU ključno za manji uticaj Kine

Razvijanje dužničke diplomatije glavna je odlika jačanja kineskog uticaja na Zapadni Balkan a pojačano prisustvo i dugoročne održive investicije iz Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država ključne su za razvoj i integrisanje Zapadnog Balkana u EU i NATO, kao i uspješno odvraćanje od sve većeg kineskog uticaja na region, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

Govoreći na onlajn konferenciji „Strateška uloga spoljnih aktera na Zapadnom Balkanu“ koje je organizovala Fondacija Konrad Adenauer, Kentera je naveo da sposobnost Kine da dugoročno razmišlja i strateški povlači poteze, predstavlja jednostavnu definiciju kineske moći o kojoj se često govori.

„Ipak, sa izuzetkom Srbije gdje je prisustvo Kine najvidljivije, Zapadni Balkan i dalje nije postao predmet sveobuhvatne strategije Kine, kada je riječ o prodiranju i snažnom prisustvu na taj prostor. Aktuelne promjene u međunarodnoj politici, jače prisustvo SAD-a na Zapadnom Balkanu i ubrzano pogoršanje odnosa između EU i Kine, usljed pojave Kovida-19, svakim danom mijenjaju regionalni kontekst“, kazao je Kentera.

Zapadni Balkan, kako je rekao, zbog slabe investicione klime, ekonomske stagnacije, korupcije i visoke nezaposlenost pogodan je region za upliv kineskog kapitala.

„Kina se često pominje kao zemlja sa najznačajnijim investicijama na Balkanu, a zaboravlja se da je Evropska unija jedna od onih koje pružaju najviše pomoći regionu. Od 2008. do 2018, Evropska investiciona banka je izdvojila za projekte na Balkanu čak 7,65 milijardi eura“,  podsjetio je Kentera.

Prema njegovim riječima, kineska inicijativa “Pojas i put” ometa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, jer džave vodi u dužničko ropstvu, time i u dužničku diplomatiju, ali i produbljuje korupciju.

„Najvidljiviji slučaj dužničke diplomatije na Zapadnom Balkanu vidimo na primjeru kineskog projekta izgradnje autoputa u Crnoj Gori. Gradnja autoputa je dobra stvar, ali je istovremeno važno ko je vaš partner, kao i koju dionicu gradite. Smatram da je za Crnu Goru bilo korisnije da se poveže sa Jadransko-jonskim autoputem i da je to trebalo da bude prioritetna dionica za gradnju, jer bi tako bili još bolje povezani sa Evropskom unijom“, zaključio je Kentera.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Prisustvo SAD i EU ključno za manji uticaj Kine
Prijavite se na Newsletter