Region Zapadnog Balkana može da računa na podršku NATO u svojim evrotlantskim aspiracijama

Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana politika NATO, uključujući i politiku otvorneih vrata, ona pomaže jačanju stabilnosti i saradnje u Zapadnom Balkanu, saopštio je Zamjenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana na 11. 2BS Forumu.

On se u svom uvodu zahvalio Atlantskom savezu Crne Gore i čestitao za 15 godina predanog rada na jačanju demokratije, bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu. Zamjenik generalnog sekretara posebno naglasio da će NATO nastaviti da podržava evroatlantske integracije regiona.

Prema njegovim riječima Crna Gora je važan saveznik i pohvalio je prisustvo crnogorske misije u Avganistanu i u mirovnoj misiji na Kosovu. Prema njegovim riječima to doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, regiji koja od strateškog značaja za NATO.

Za dugotrajni  mir i stabilnost u ovom regionu potrebne su konstantni napori i usmjerenje. Sve zemlje pojedinačno imaju ulogu u očuvanju demokratije i vladavine prava i očuvanju dobih odnosa sa komšijama, kazao je Džoana.

Progres u svim ovim poljima je ključ za potpunu integraciju za ovaj važan dio Evrope u evroatlantsku porodicu,  region može da računa na podršku NATO u svojim evrotlantskim aspiracijama i puta ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti  za sve, dodao je on.

Govoreći o NATO misiji na Kosovu, zamjenik generalnog sekretara NATO je istakao da je stabilnost ključ te misije i da podržava dijalog Evropske unije koji je usmjeren ka normalizaciji između Beograda i Prištine. Stabilnost je već dvadeset godina ključ naše misije na Kosovu, dodao je on, ističući odličnu saradnju opku NATO ima sa EU kada je riječ o Kosovu.

Osvrnuo se i na djelovanje Rusije i Kine. Pred nama su brojni izazovi, strateško takmičenje je u porastu, Rusija je sve više represivnija i na unutrašnjem i spoljašnjem planu, ruske vojne  hibridne aktivnosti destabilizuju naša društva i institucije i slabe naše demokratske sisteme i povjerenje naših građana u putu ka naprijed.

Kina koristi ekonomsku i vojnu moć da konotroliše svoj narod,  druge zemlje. svjetske resurse i infrastrukturu, takođe i u našem regionu. Peking ulaže u luke, željezničku infrastrukturu, i ima snažno medijsko prisustvo na Zapadnom Balkanu.

Za kraj, Džoana je poručio da je saradnja između saveznika koji dijele naše vrijednosti, kao što su demokratija, sloboda, vladavina prava, ljudska prava, ključna. Što bliže sarađujemo, veće su šanse da ćemo uspijeti da zaštitimo demokratski način života protiv onih koji žele da nas povrijede, poručio je zamjenik sekretara NATO.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Region Zapadnog Balkana može da računa na podršku NATO u svojim evrotlantskim aspiracijama
Prijavite se na Newsletter