Riker: SAD se zalažu za punu integraciju Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji

Ambasador Filip Riker,  zvaničnik  Stejt dipartmenta  iz Kancelarije za evropske i evroazijske poslove rekao je se SAD zalažu za punu integraciju Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Nema boljeg vremena od ovog  da reafirmišemo to zalaganje, rekao je Riker koji je bio jedan od glavnih govornika na 2BS forumu, i dodao da su zemlje Zapadnog Balkana na pravom putu da to postignu.

Imamo razloga za optimizam. Vidimo dokle je došla Sjeverna Makedonija, prepoznajemo  posvećenost ljudi regiona integracijama , a naš kolektivni interes je da osnažimo te aspiracije.

Naša vizija, vizija SAD-a  je stabilan region, miran i integrisan u EU, kazao je on, naglašavajući da  snažan Balkan znači stabilnija Evropa.

Najvažnija stvar koju uočavam je da su same zemlje Zapadnog Balkana artikulisale te asporacije , same su donijele odluke, a mi im samo pomažemo kako da to ostvare.  Vjerujemo da su same zemlje u stanju da zajednički rješavaju probleme i sporna pitanja , naglasio je Riker.

On je odao priznanje mnogim zemljama iz ovog regiona, poput  Albanije i Sjeverne Makdonije, Hrvatske koja je predsjedavala EU, pokazujući da su zrele da preuzmu odgovornosti. Kao velike znakove ohrabrenja da stvari u regionu kreću na bolje, Riker je pomenuo pomirljive tonove koje su se čuli u Hrvatskoj od strane premijera Plenkovića, a koje doprinose smirivanju nacionalnoh tenzija i pomirenju. Pohvalio je održavanje izbora u Mostaru koji su ohrabreni zalaganjem SAD i EU.

Određenu dozu zabrinutosti, kako je kazao, izazivaju izvještaji Freedom Housa koji je stanje u Srbiji i Crnoj Gori okarektirisao kao hibridne režime. To je ozbiljan korak unazad  u odnosu na ranije stanje.

On je izrazio zahvalnost novom premijeru Crne Gore Kirvokapiću koji nas uvjerava da evropske i evropaltalnske budućnost Crne Gore ne može biti dovedena u pitanje. Naš partner je narod Crne Gore i kroz niza administracija imamo kontinuiet dobre saradnje.

Ambasador Riker je ocijenio da se pregovori između Prištine i Beograda moraju nastaviti, da još nije potrošen njihov potencijal. Apostrofirao je nastojanje i SAD i EU da se Bugarska okani blokiranja Sjeverne Makedonije u procesu pridruživanja i da Skoplje, posebno nakon svog punog zalaganja za reforme, ne može biti blokirano. Zalažemo se da se bilaterarni neposrazumi rješavaju van procesa proidruživanja.

Riker je kazao da novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden izvanredno poznaje situaciju u regionu, da ga je posjećivao, često primao ovdašnje  lidere i da odlično poznaje situaciju na Zapadnom Blakanu. Ja ne mogu da kažem kakve će poteze vući nova administracija, ali znam da postoji kontiunitet svih administracija bez obzira iz kog političkog spektra dolaze, da Zapadni Blakan mora da ima evropsku budućnost.

Tvrdnju da i  Evropa na Balkan gleda kao na svoj dio, on je ilustrovao činjenicom o količini pomoći koju su  EU i NATO usmjerili zemljama regiona tokom pandemije Covid-19. To nijedna zemlja sama ne bi mogla da obezbijedi

Riker je upozorio na činjenicu da se neke zemlje, poput Rusije, ne mire sa evroatlanskom budućnošću regiona.

Rusija ne shvata da je to opredjeljenje gradjana, da im to nije nametnuto. Za razliku od Rusije, Kina nastoji da kupi lojalnost građana, investirajući u infrastrukturne projekte, u energetske sisteme, a nastojeći da na taj način otvori vrata svom uticaju, kazao je Riker.

Sve dok Moskva tako jako oponira opredjeljenju građana, EU se mora truditi da uradi sve i pomogne cementiranju demokratije u regionu.

Riker je poručio gradjanima Zapadnog Balkana da umjesto da se opterećuju istorijom, počnu da prave istoriju.

Naša vizija ostaje ista kroz različite adminstracije, demokratske zemlje Balkana, sa odgovornim vladama koje služe gradjanima.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Riker: SAD se zalažu za punu integraciju Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji
Prijavite se na Newsletter