Strateško opredeljenje Crne Gore niko ne smije niti može dovoditi u pitanje

Zemlje Zapadnog Balkana teže da postanu dio Zapada, teže da postanu dio zapadnih civilizacijiskih vrijednosti i teže da postanu dio Evrope, kazao je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

Sa druge strane Evropa ne reaguje adekvatno i kao EU osjeća zamor od proširenja, istakao je on gostujuči u emsiji Klub A na televiziji A1.

Kentera smatra da se moraju sagledati posljedice jednog takov odnosa Evrope ali i Sjedinjenih Američkih Država, i shvatiti da ukoliko EU i SAD ne budu radili nešto konkretno po pitanju Zapadnog Balkana, Kina i Rusija će ovaj region uzeti pod svoje.

Međutim, predsjednik Atlantskog saveza je naglasio da strateško opredeljenje Crne Gore niko ne smije niti može dovoditi u pitanje.

„Ja i dalje vjerujem da u Crnoj Gori prozapadna većina postoji, i ako pogledamo istorijski Crna Gora je uvijek bila okrenuta Zapadu.“

Komentarišući izazove ali i propuste koji su se dešavali u bezbjednosnom sektoru, Kentera smatra da je sektor bezbjednosti spreman da odoli tim izazovima onoliko koliko su jake institucije sistema.

To znači da u institucijama sistema, posebno u bezbjednosnom sektoru moraju biti profesionalci koji će obavljati svoj posao u interesu države a ne pojedinaca ili partije, naglasio je on.

Predsjednik Atlantskog saveza je posebno istakao da kredibilitet Crne Gore kod zapadnih partenera nije došao preko noći, već da je to nešto što se gradilo godinama.

On je takođe naglasio da je Crna Gora prethodnom periodu imala izuzetno kvalitetnu i konstruktivnu saradnju i da je postojao odnos povjerenja između Crne Gore i NATO partnera. Takođe, Kentera vjeruje da i u NATO savezu i u širem krugu zapadnih partnera propuste u bezbjednosnom sektoru posmatraju kao na jednu kratkoročnu epizodu.

Kada  je u pitanju ruski uticaj u Crnoj Gori, Kentera je kazao da je Rusija promijenila svoj modus operandi, gdje za razliku od 2016. godine sada Rusija djeluje kroz sofisticiranije metode – kroz plasirnje lažnih vijesti i dezinfromacija.

Cilj svega toga je destabilizacije države, polarizacija društva, unošenje raskola i prikazivanje Crne Gore kao članice NATO, kao nestabilne države u kojoj u bilo kojem momentu može doći do nekih sukoba, smatra Kentera.

Kada je u pitanju Kina on ističe da je ta zemlja vrlo dobro iskoristila krizu izazvanu COVID-19 pandemijom.

U momentu kada se EU ne snalazi dobro, i zbog ogromne administracije i ogromne birokratije nije bila u mogućnosti da pomogne i zemljama članicama Unije a ni zemljama koje teže da joj se pridruže, Kina je to  iskorsitila da napravi fenomenalan PR sa ciljem da promijeni percepciju o toj zemlji kod građana EU i našeg regiona, kazao je Kentera.

Predsjednik Atlantskog saveza je istakao da zamka u koju je Crna Gora upala a to je diplomatsko i dužničko ropstvo, Kina primjenjuje u prema drugim zemlja u Evropi.

Komentarišući odnose Crne Gore sa Srbijom, Kentera je naglasio da tu zemlju vidi kao ključnog partnera u regionu i Crnoj Gori i NATO savezu. On smatra da će u budućnosti Srbija postati dio Zapada, i da sve ovo što se dešava sada sa Crnom Gorom će biti samo jedna epizoda.

„Srbija je isuviše bitan faktor na Balkanu da bi ostala po strani“ zaključio je predsjednik Atlantskog saveza.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Strateško opredeljenje Crne Gore niko ne smije niti može dovoditi u pitanje
Prijavite se na Newsletter