Umjesto „America first“, sada imamo međunarodnu saradnju

Amerika se vratila na globalnu scenu kao liberalna demokratija posvećena vladavini prava, liberalnim demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, ali se vratila i kao timski igrač, istakao je Čarls Kapčan viši sradnik Savjeta za spoljnopolitčke odnose.

Gostujući na panelu o ulozi Amerike u novoj geopolitičkoj podjeli na 2bs forumu, Kapčan je saopštio da povratak Amerike u mnogome zavisi od toga da li će Bajden uspjeti da popravi američki politički sistem.

Bajden pokazuje spremnost Amerike da učestvuje u dešavanjima i izvan svojih granica, međutim, ukoliko Bajden ne uspije u svojim naumima, vrlo lako se možemo ponovo vratiti na Trampovu „Amerika na prvom mjestu (America first)“ vanjsku politiku, kazao je Kapčan.

On je takođe istakao da Bajden zaista brine o stabilnosti i demokratiji u Evropi, pa tako i na Zapadnom Balkanu, ali je i naglasio da će predsjednik  Amerike sada morati da bude posebno fokusiran na unutrašnje poslove, jer SAD prolazi kroz veliku političku krizu.

Kada je u pitanju situacija na Zapadnom Balkanu, Kapčan smatra da se može očekivati više učešća, više diplomatskih napora da se unaprijedi situacija na ZB i da se region primakne EU, dodajući mnogo toga treba da urade i naši ekonomski partneri, zbog unutrašnjih pitanja kojima će SAD biti preokupirane.

Kapčan se osvrnuo i na smporazum između Astralije i SAD. Ovaj i slični dogovori koje SAD sklapaju sa pojedinim državama pokazatelj je rastuće brige zbog Kine. Dodajući da  da SAD pokušavaju da nađu načine da udalje Moskvu od Pekinga, jer je Moskva zapravo jedini pravi partner Pekinga.

Milica Pejanović Đurišić iz Atlantskog saveza Crne Gore kazala je da kada je u pitanju položaj Amerike nakon Bajdenove pobjede, vrlo je indikativan njegov govor tokom Generalne debate UN-a iz septembra prošle godine, a gdje je jasno kazao da se Amerika vraća kao partner. Umjesto „America first“, sada imamo međunarodnu saradnju, dodala je ona.

Ona je kazala da smo znali za Ameriku koja je aktivna u vojnim operacijama, ali da smo sada u novoj eri gdje treba da sarađujemo na polju koje se tiče jačanja demokratije.

Pejanović-Đurišić smatra da NATO alijansa ne treba biti potcijenjena. Povlačenje iz Avganistana nije bilo dobro koordinisano što je uticalo na stvaranje pogrešne slike o snazi cijele alijanse, dodala je ona.

Pejanović-Đurišić je istakla da se očekuju promjene američkog pristupa ka Kini i Rusiji. Odnos sa Rusijom je pitanje koje će biti redefinisano, dok je odnos sa Kinom pitanje koje tek treba da bude definisano, dodala je ona.

Kada je riječ o tome šta se očekuje od demokratskog samit (Summit for Democracy), Bajden i njegov tim će vjerovatno iznijeti novu strategiju za međunarodnu saradnju sa akcentom na jačanju  demokratije u drugim državama, istakla je Pejanović-Đurišić. Ona je da dodala da je Amerika tu da pomogne u jačanju našeg bezbjednosnog sistema, ali i u našem EU procesu.

Podijelite na:

Povezani članci

ASCG institucionalni partner NATO Public Foruma
NATO Public Forum će se održati tokom NATO samita u Vašingtonu 10-11. jula 2024. godine
Profesionalno novinarstvo odgovor na maligne uticaje
Akt o digitalnim uslugama (DSA), Evropski akt o slobodi medija (EMFA) i Regulativa o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju tema panela "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu"
Monitoring medija: Najviše se manipuliše činjenicama
Rezultate monitoringa predstavili smo na konferenciji “Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama - lokalna, regionalna i evropska perspektiva” u Podgorici
Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima
Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ vodio je komunikolog Radoje Cerović
7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Umjesto „America first“, sada imamo međunarodnu saradnju
Prijavite se na Newsletter