Za vikend Skupština građana Atlantskog saveza Crne Gore

U Podgorici će se za vikend održati prva Skupština građana u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG), na kojoj će predstavnici građana kroz međusobni dijalog, i kroz razgovor sa predstavnicima poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore, otvoriti teme participativne demokratije, medijskih politika i medijske pismenosti, kao i stranog uticaja i manipulisanja informacijama (FIMI). 

Ovom inicijativom u Atlantskom savezu Crne Gore nastoje da uspostave most između zakonodavne vlasti i građana Crne Gore, kako bi se stvorio prostor za otvoren i konstruktivan dijalog koji će pomoći normalizaciji građanskog učešća u procesu donošenja odluka. 

„Analizirajući politički i društveni kontekst, u Atlantskom savezu Crne Gore prepoznali smo potrebu uvođenja i održavanja koncepta skupštine građana u društveno-politički život Crne Gore, prije svega kako bismo proširili postojeće mehanizme građanskog učešća u procesu donošenja odluka. Zbog toga smatramo da je ovo najbolji model za uključivanje građana, budući da je njihov glas ključan za oblikovanje politika koje direktno utiču na sve nas“, ističu iz ASCG. 

U projektu će učestvovati 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, kako bi na najbolji način predstavljali građansko tkivo Crne Gore, a diskusijama će upravljati 10 moderatora. 

Prvog dana građanima će biti predstavljen koncept skupštine građana, pri čemu će se građanima obratiti eksperti iz oblasti participativne demokratije. Kroz grupne diskusije koje će funkcionisati slično kao paralmentarni odbori, građani će svoje predloge, preporuke i pitanja oblikovati u saradnji sa angažovanim moderatorima. 

Drugi dan će se odvijati sličnom dinamikom, uz fokus na teme medija, medijske politike, regulacije, samoregulacije, medijske pismenosti i stranog uticaja i manipulisanja informacijama (FIMI), uz uvodna predavanja eksperata iz ove oblasti. Trećeg dana skupštine građani će imati priliku da oformljene preporuke i predloge prenesu crnogorskim parlamentarcima, kako bi ih zajednički dodatno oblikovali.

„Nadamo se da je ovo samo prva u nizu građanskih skupština koje ćemo organizovati u budućnosti. ASCG ostaje nepokolebljiv u promociji demokratije i euro-atlantskih vrijednosti, a Skupštinu građana vidimo kao doprinos neposrednoj demokratiji. Zbog toga se nadamo da će se ovaj koncept ustanoviti u političkoj stvarnosti Crne Gore kao uobičajen, te da ćemo ovim napraviti prvi korak ka uspostavljanju nove demokratske tradicije“, zaključuje se u saopštenju Atlantskog saveza Crne Gore.

Podijelite na:

Povezani članci

Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Kratka istorija NATO saveza i pristupanje Crne Gore
U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, obilježavamo 75 godina od osnivanja NATO saveza
Prijavite se za Nagradu za etičko novinarstvo
Međunarodna organizacija ARTICLE19 i Atlantski savez Crne Gore pozivaju novinare da se do 12. aprila prijave za nagradu za etičko novinarstvo
Čestitka Švedskoj povodom pristupanja NATO-u
Čestitku je ambasadorki Kraljevine Švedske uputila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. Milica Pejanović-Đurišić
Građani dali preporuke za reformu procesa odlučivanja
U projektu je učestvovalo 50 građana iz cijele Crne Gore, prethodno odabranih po principu reprezentativnog uzorka, a diskusijama je upravljalo 10 moderatora
Za vikend Skupština građana Atlantskog saveza Crne Gore
Prijavite se na Newsletter