Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva

Crna Gora bi trebalo da iskoristi sve prednosti članstva u NATO-u i pokaže da je dio moderne zajednice koja svojim članicama pruža puno benefita za napredak u raznim sferama društva, ocijenila je predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milica Pejanović Đurišić.

Crna Gora postala je članica NATO 5. juna 2017. godine, a dva dana kasnije crnogorska zastava podignuta je ispred sedišta Alijanse u Briselu.

Pejanović Đurišić je agenciji MINA rekla da je godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u uvijek dobar povod za prisjećanje svega što je tome prethodilo i da se razmisli o tome šta bi mogli da budu naredni koraci i prioriteti.

Ona je kazala da je u pripremnom periodu Crna Gora morala da ispuni uslove koji garantuju da će, kao buduća NATO članica, biti ravnopravna za stolom gdje se donose važne odluke koje se tiču bezbjednosti i sigurnosti, ne same države, regiona i transatlantske zajednice, nego i globalno.

Prema riječima Pejanović Đurišić, Crna Gora mora biti zadovoljna što je u relativno kratkom roku ispunila sve te uslove zahvaljujući velikom entuzijazmu, motivaciji i želji svih onih koji su bili uključeni u taj projekat.

„Uspjeli smo. Nakon sedam godina možemo biti zadovoljni. Možemo da potvrdimo da naše NATO članstvo jeste bilo u funkciji garantovanja stabilnosti i sigurnosti države Crne Gore i u funkciji izvoza te sigurnosti u naše okruženje“, navela je Pejanović Đurišić.

Ona je rekla da je, „ne našom voljom“, u okruženju došlo do razvoja niza događaja koji možda ne idu u prilog onome što je bila namjera i želja Crne Gore.

„Danas ne možemo da kažemo da je region Zapadnog Balkana na onom nivou na kojem je bio prije nekoliko godina, ali Crna Gora, kao stabilna NATO članica, može da doprinese da se ta situacija promijeni nabolje“, ocijenila je Pejanović Đurišić.

Ona je rekla da su neke šanse iskorišćene na kvalitetan način, navodeći da je unaprijeđena Vojska Crne Gore (VCG) i da je modernizacija opreme u značajnoj mjeri imala efektat.

Međutim, kako je dodala Pejanović Đurišić, šira slika članstva je „itekako zanemarena“.

„Tome svjedoči činjenica da podrška NATO članstvu u Crnoj Gori danas nije na zavidnom nivou, a jedan od razloga za to je što na tome nijesmo dovoljno radili“, kazala je Pejanović Đurišić.

Ona je navela da se u Atlantskom savezu trude da na najbolji mogući način građanima objasne prednosti i zbog čega NATO članstvo treba da ima podršku.

„Moguće da mi u ovom period nijesmo dovoljno stigli sa svojim porukama do onih koji nemaju isto mišljenje kao mi. I zbog toga vjerujem da u narednom periodu, prije svega, treba dati akcenat na tu dimenziju“, kazala je Pejanović Đurišić.

Prema njenim riječima, u NATO nije ušlo samo Ministarstvo odbrane, VCG, nego država kao cjelina.

Pejanović Đurišić je rekla da toga svi treba da budu svjesni i da se pokušaju iskoristiti sve prednosti koje su stavljenje na sto.

“Jedna od njih tiče se ekonomije, stvaranja bezbjednog ambijenta za investitore, dalja promocija Crne Gore kao turističke destinacije. Sve su to elementi koji mogu da itekako doprinesu onome što je cilj, koja god da je vlada u pitanju, a to je bolji standard građana“, smatra Pejanović Đurišić.

Ona je navela da Crna Gora nedovoljno koristi otvorene mogućnosti NATO-a kad su u pitanju nove tehnologije.

„Formirani su čitavi novi mehanizmi, kako da se ti tehnološki habovi dalje promovišu, etabliraju, počnu da funkcionišu. Crna Gora ni na koji način to nije iskoristila. Dužni smo mladim ljudima tu šansu“, istakla je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da NATO pruža značajne šanse kada je u pitanju mnoge vrste obrazovanje, ne samo vojno, kao i šanse u borbi protiv dezinformacija, stranih uticaja, sajber prijetnji.

“Sve su to mogućnosti koje nijesu dovoljno iskorištene i u narednom periodu bi, koordinisanom akcijom, Vlade, akademske zajednice, nevladinog sektora, medija, mogli da dođemo na viši nivo i da pokažemo da smo dio moderne zajednice koja svojim članicama pruža puno benefita za napredak u raznim sferama društva“, zaključila je Pejanović Đurišić.

Video prilog urađen je u saradnji sa Atlantskim savezom Crne Gore.

Podijelite na:

Povezani članci

7 godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner ...
Crna Gora je kredibilan partner NATO-a, a njena vojska, učešćem u brojnim misijama i aktivnostima, doprinosi bezbjednosti crnogorskih i svih građana Alijanse, poručeno je povodom sedam godina članstva...
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Izjava predsjednice Atlantskog saveza Crne Gore, prof. dr Milice Pejanović-Đurišić, povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO.
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili ASCG
Predstavnici Vlade Češke Republike posjetili Atlantski savez Crne Gore, razgovarali o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Crnoj Gori i upoznali se sa radom DFC-a
Čestitka povodom Dana Europe
Atlantski savez Crne Gore povodom Dana Evrope poziva na posvećenost spoljnoj politici EU i evropskim principima
Put Crne Gore ka EU: Navigacija istočno-zapadnim struja...
Autorski tekst Azre Karastanović, izvršne direktorice Atlantskog saveza Crne Gore, objavljen u časopisu "Vanguardia Dossier" br. 91 (april-jun 2024)
Ambasadorka Italije razgovarala sa članovima YATA Monte...
Članovi Ogranizacije mladih Atlanskog saveza Crne Gore – YATA Montenegro sastali su se prošle sedmice sa Nj. E. Andreinom Marsellom, ambasadorkom Italije u Crnoj Gori
Bolje iskoristiti prednosti NATO članstva
Prijavite se na Newsletter